Τι προκαλεί τον επιλόχειο πυρετό - Θεραπεία και πότε να ανησυχήσετε

Πυρετός μετά τον τοκετό; Τι να προσέξετε και τι να κάνετε

Τι προκαλεί τον επιλόχειο πυρετό - Θεραπεία και πότε να ανησυχήσετε

Επιλόχειος πυρετός είναι όταν μια μητέρα έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38°C κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό. Είναι ένα κοινό μαιευτικό πρόβλημα που εμφανίζεται συνήθως λόγω υποκείμενων γυναικολογικών επιπλοκών, όπως λοίμωξη χειρουργικού τραύματος, ενδομητρίτιδα ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αιτίας μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές και να βοηθήσει στην ανακούφιση του επιλόχειου πυρετού. Μάθετε παρακάτω περισσότερα σχετικά με τις αιτίες, τις θεραπείες και τις αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης για τον επιλόχειο πυρετό.

Είναι ο επιλόχειος πυρετός φυσιολογικός;

Ο επιλόχειος πυρετός είναι συχνός σε γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή, καθώς είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Ο πυρετός και οι λοιμώξεις μπορεί επίσης να είναι συνήθως πιο συχνές σε γυναίκες που προσπαθούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τρόπο, πριν υποβληθούν σε καισαρική τομή. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνους, πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επιλόχειος πυρετός είναι διαχειρίσιμος. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε πυρετό υψηλότερο από 38°C, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

epiloxeios pyretos 2

Τι προκαλεί τον πυρετό μετά τον τοκετό;

Ο επιλόχειος πυρετός συνήθως αναφέρεται στις γυναίκες εντός 24 ωρών μετά τον τοκετό. Ο πυρετός μετά τον τοκετό μπορεί να σχετίζεται με απώλεια υγρών, ξαφνικές ορμονικές αλλαγές και αρκετούς άλλους λόγους. Ακολουθούν μερικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειο πυρετό.

Μόλυνση μετά την καισαρική τομή

Οι καισαρικές τομές, όπως και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, ενέχουν κίνδυνο επιπλοκών όπως μόλυνση τραύματος, λοίμωξη του ενδομητρίου (λοίμωξη στην επένδυση της μήτρας), υπερβολική αιμορραγία και θρόμβους αίματος.

Ενδομητρίτιδα

Η επιλόχεια ενδομητρίτιδα είναι μια λοίμωξη του ενδομητρίου, του μυομητρίου και των γύρω ιστών μέσα στη μήτρα. Ο πυρετός είναι το πρώτο σημάδι αυτής της μόλυνσης, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως αιμορραγία, ευαισθησία στην περιοχή της μήτρας, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. Η μόλυνση εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι η φλεγμονή στο στήθος που συχνά οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη. Η μαστίτιδα εμφανίζεται μετά τον τοκετό, ειδικά όταν η νέα μητέρα αρχίζει να θηλάζει και εμφανίζει πληγές ή πόνο στην περιοχή της θηλής. Η κατάσταση εκδηλώνεται συχνά με πυρετό. Τα άλλα σημάδια αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν ρίγη, πόνο στην περιοχή του μαστού, πόνους στο σώμα, ερυθρότητα του δέρματος και πρήξιμο μέσα και γύρω από το στήθος.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) από τις γυναίκες που γεννούν κολπικό τοκετό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη σε γυναίκες μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν προεκλαμψία, ιστορικό νεφρικής νόσου, τοκόλυση, ευαισθησία της ουροδόχου κύστης και αποκόλληση πλακούντα. Τα κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης μετά τον τοκετό είναι αδιαθεσία, υψηλός πυρετός, πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και ευαισθησία στη λεκάνη.

Άλλες αιτίες

Αρκετές άλλες λοιμώξεις που σχετίζονται ή δεν σχετίζονται με τον τοκετό μπορεί να οδηγήσουν σε πυρετό. Όπως πνευμονία, λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων, γαστρεντερίτιδα, λοίμωξη λόγω αναισθησίας, σήψη, λοίμωξη περινεϊκού τραύματος, ελονοσία, τύφο, οξεία σκωληκοειδίτιδα, μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα και κολπικές λοιμώξεις

epiloxeios pyretos 3

Επιλόχειος πυρετός - Θεραπεία

Η θεραπεία για τον επιλόχειο πυρετό εξαρτάται από τη διάρκειά του, τον αιτιολογικό παράγοντα μόλυνσης ή πυρετό και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο ήπιος επιλόχειος πυρετός υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ο πυρετός που δεν φαίνεται να υποχωρεί ή συνεχίζει να αυξάνεται πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Συνήθως οι γιατροί προτείνουν την αντιμετώπιση του πυρετού με απλά αντιπυρετικά. Αν όμως υπάρχει και λοίμωξη, τότε θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με αυτά και αντιβίωση.

Πότε να ανησυχήσετε και πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Η κατάσταση της υγείας μιας γυναίκας μετά τον τοκετό θα πρέπει να παρακολουθείται συχνά για την πρόληψη ανεπιθύμητων συμβάντων και σοβαρών ιατρικών καταστάσεων. Πρέπει να δείτε έναν γιατρό σύντομα εάν εμφανίσετε τις ακόλουθες καταστάσεις :

  • Πυρετός υψηλότερος από 38°C για περισσότερες από δύο ημέρες
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Βαριά αιμορραγία (αιμορραγία μετά τον τοκετό)
  • Ρίγη ή ευαισθησία στο κρύο
  • Πόνος, οίδημα ή έκκριση στο σημείο της τομής
  • Κοιλιακός πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Έντονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Μαστοί που πονούν και εξογκώματα στην περιοχή του μαστού ή της θηλής
  • Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

Το σώμα μιας γυναίκας υφίσταται σημαντικές αλλαγές μετά τον τοκετό, προκαλώντας συνήθως ήπιες ενοχλήσεις και πυρετό σε εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας επιλόχειος πυρετός μπορεί να υποδηλώνει σοβαρές καταστάσεις υγείας ή επιπλοκές. Επομένως, δεν πρέπει να παραμελούνται τυχόν σημάδια λοίμωξης ή μη φυσιολογικού πυρετού μετά τον τοκετό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι θα παραμείνετε υγιείς για να φροντίζετε το μικρό σας και να απολαύσετε τη μητρότητα.

πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved