Phantom kicks ή αλλιώς κλωτσιές-φάντασμα μετά τον τοκετό

  • Τι είναι τα Phantom kicks ή αλλιώς κλωτσιές-φάντασμα;
  • Phantom kicks: Γιατί συμβαίνουν
  • Phantom kicks: Πόσο διαρκούν
Phantom kicks ή αλλιώς κλωτσιές-φάντασμα μετά τον τοκετό
Bigstock

Το να αισθάνεστε μικροσκοπικές κλωτσιές και φτερουγίσματα στην κοιλιά σας για πρώτη φορά είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ορόσημα της εγκυμοσύνης.

Τι γίνεται όμως, αν βιώνετε αυτό το γνωστό φτερούγισμα ακόμη και όταν φέρετε στον κόσμο το μωρό σας; Για ορισμένες γυναίκες, οι κλωτσιές φάντασμα είναι κάτι που θα βιώνουν για χρόνια μετά τον τοκετό.

Τι είναι τα Phantom kicks ή αλλιώς κλωτσιές-φάντασμα;

Οι γυναίκες περιμένουν πώς και πώς τις πρώτες κλωτσιές του μωρού τους, όταν είναι έγκυες. Ωστόσο, όταν αυτά τα φτερουγίσματα συνεχίζουν να συμβαίνουν πολύ μετά τον τοκετό, πολλές μαμάδες αρχίζουν να αναρωτιούνται αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Σύμφωνα με την Tiffany Woodus, MD, FACOG, OB-GYN στο Τέξας, τα Phantom kicks ή αλλιώς κλωτσιές-φάντασμα είναι η συνεχής αντίληψη της κίνησης του εμβρύου στην κοιλιά από μια μητέρα μετά την εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, είναι οι ελαφριές, επιταχυντικές κινήσεις που μπορεί να νιώσετε στο στομάχι σας ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά τον τοκετό.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι φυσιολογικά, η Woodus ανέφερε, «είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτές οι αισθήσεις είναι φυσιολογικές ή όχι, καθώς δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι ή τι τις προκαλεί».

klotsies fantasma meta ton toketo 1

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μελετών και ερευνών σχετικά με τις κλωτσιές φάντασμα. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν δεδομένα από μια μικρή έρευνα όπου γυναίκες μίλησαν για τις εμπειρίες που είχαν οι ίδιες μετά τον τοκετό τους.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από τον Disha Sasan και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, οι γυναίκες βιώνουν τις φανταστικές κλωτσιές για αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό. Μάλιστα υπάρχει παράδειγμα γυναίκας, που αισθανόταν αυτά τα φτερουγίσματα έως και 28 χρόνια μετά τον τοκετό.

Από τις 197 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 40% είπε ότι βίωσαν κλωτσιές-φάντασμα μετά τον τοκετό για πρώτη φορά. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ένιωσαν αυτές τις φανταστικές κλωτσιές για 6,8 χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το 25% των γυναικών περιέγραψε την εμπειρία ως θετική, ενώ το 27% ένιωθαν αναστατωμένες ή μπερδεμένες από τις κλωτσιές- φάντασμα.

Αν και έχει αρχίσει να γίνεται ένα πρώτο βήμα για να δοθεί ακριβής απάντηση για τις κλωτσιές φάντασμα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο ρόλος που παίζουν στην περίοδο μετά τον τοκετό.

Phantom kicks: Γιατί συμβαίνουν

Ενώ γνωρίζουμε ότι ορισμένες γυναίκες βιώνουν αυτές τις φανταστικές κλωτσιές, κανείς δεν γνωρίζει (και δεν μπορεί να απαντήσει) με βεβαιότητα γιατί συμβαίνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν κάποιες θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αιτία αυτών των περίεργων φτερουγισμάτων.

Ίσως οφείλεται στην αλλαγή του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στις συσπάσεις που κάνει το σώμα για να επανέλθει μετά την εγκυμοσύνη, ίσως να σχετίζονται αιτιολογικά με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας, και πιο συγκεκριμένα, κατάθλιψη και άγχος ή να είναι αντίδραση του σώματος όσο αναρρώνει μετά τον τοκετό.

klotsies fantasma meta ton toketo 2

Phantom kicks: Πόσο διαρκούν

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο μπορούν να διαρκέσουν οι μυστηριώδης αυτές κλωτσιές. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Monash, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν αυτή την αίσθηση για περίπου 7 χρόνια μετά τον τοκετό.

Εάν νιώθετε κλωτσιές-φάντασμα ή όπως θα τις βρείτε αλλιώς στο διαδίκτυο, Phantom kicks, η Gaither λέει ότι είναι καλή ιδέα να δείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Εάν όλες οι ιατρικές αξιολογήσεις που γίνουν είναι φυσιολογικές, τότε οι κλωτσιές-φαντάσμα, μπορούν να θεωρηθούν ως μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν βιώσει μια εγκυμοσύνη στο παρελθόν.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved