Ημικρανίες και γονείς: 6 tips για μαμάδες και μπαμπάδες

Στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους γονείς με ημικρανίες

Ημικρανίες και γονείς: 6 tips για μαμάδες και μπαμπάδες
Photo by Ivan Aleksic on Unsplash

Εάν είστε μαμά ή μπαμπάς που έχει ημικρανίες, μπορεί να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι πονοκέφαλοι σας στην οικογένειά σας. Οι ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν στις πιο άβολες στιγμές, καθιστώντας πιο δύσκολο να ανταπεξέλθετε στις γονεϊκές σας ευθύνες.

«Όταν σας έχει πιάσει μια ημικρανία, μπορεί να είναι δύσκολο να λειτουργήσετε και να φροντίσετε τα παιδιά σας», λέει η Audrey Halpern, MD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Τόσο ο πόνος όσο και τα συναφή συμπτώματα όπως η ναυτία, ο έμετος και η ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο μπορεί να είναι εξουθενωτικά».

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να βρείτε επιπλέον βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η Halpern και οι γονείς με εμπειρία από πρώτο χέρι λένε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ημικρανίες ενώ φροντίζετε τα παιδιά σας.

imikranies goneis antimetopisi 2

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

1. Να είστε προετοιμασμένοι

Με τον προγραμματισμό, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε την ένταση και τη συχνότητα των ημικρανιών σας.

Για παράδειγμα, επειδή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, η Halpern προτείνει να ετοιμάζετε ένα υγιεινό σνακ στην τσάντα σας -- ακριβώς όπως κάνετε για τα παιδιά σας -- όταν βγαίνετε από την πόρτα. Εάν δυσκολεύεστε να θυμάστε να πάρετε το παυσίπονό σας ή να φάτε ένα σνακ, η Halpern συνιστά να βάλετε ένα ξυπνητήρι στο ρολόι ή στο κινητό σας ως υπενθύμιση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λένε οι γονείς, να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα σε ετοιμότητα το παυσίπονο για την ημικρανία σε περίπτωση που το χρειάζεστε. Μερικοί διαπιστώνουν ότι εάν πάρουν τα παυσίπονά τους αμέσως μόλις παρατηρήσουν τα πρώτα συμπτώματα της ημικρανίας, μπορούν να μειώσουν τη βαρύτητα της.

2. Προσδιορίστε και αποφύγετε ό,τι πυροδοτεί την ημικρανία

Εάν δεν είστε σίγουροι για τους λόγους που πυροδοτούν τις ημικρανίες σας, η Halpern συμβουλεύει να καταγράφετε τους πονοκεφάλους σας σε ένα ημερολόγιο για μερικούς μήνες.

Καταγράψτε πότε έχετε πονοκέφαλο, το επίπεδο του πόνου σας σε κλίμακα 1-10, ποια φάρμακα πήρατε και άλλους παράγοντες που ξεχωρίζουν, όπως αν δεν κοιμηθήκατε αρκετά. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να καταγράφουν και τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο στο ημερολόγιο.

«Πολλοί άνθρωποι με ημικρανίες μπορούν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον μερικούς από τους πυροδοτητές τους και στη συνέχεια μπορούν να αποφύγουν αυτούς τους ερεθισμούς ή να προετοιμαστούν γι' αυτούς», λέει η Halpern στο WebMD.

Μερικοί συνήθεις παράγοντες που προκαλούν ημικρανία περιλαμβάνουν την έλλειψη ύπνου, την αφυδάτωση, το στρες, τις αλλαγές στον καιρό ή τη βαρομετρική πίεση, τα έντονα φώτα, ορισμένα τρόφιμα ή αλκοόλ -- και, για τις γυναίκες, ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

3. Επιλέξτε ήσυχα μέρη και δραστηριότητες

Μερικοί γονείς λένε ότι μπορούν να συνεχίσουν να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους όταν έχουν ημικρανία, εάν μπορούν να βρουν ήσυχες, ήρεμες δραστηριότητες για να κάνουν μαζί. Επίσης, προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγετε μέρη που είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, όπως παιδικές χαρές με έντονο ηλιακό φως και παιδιά που ουρλιάζουν.

imikranies goneis antimetopisi 3

Photo by Anthony Tran on Unsplash

4. Μιλήστε στα παιδιά σας για τις ημικρανίες σας

Είτε τα παιδιά σας είναι νήπια, είτε λίγο μεγαλύτερα, είτε έφηβοι, οι άλλοι γονείς λένε ότι είναι καλύτερο να μιλήσετε ανοιχτά μαζί τους για τις ημικρανίες σας. Με αυτόν τον τρόπο και εκείνα θα κατανοήσουν τους λόγους που ίσως να μην έχετε διάθεση ή γιατί μπορεί να είστε περισσότερο νευρικοί.

5. Βρείτε υποστήριξη

Για τις περιπτώσεις που η ημικρανία σας δυσκολεύει να λειτουργήσετε, βοηθάει να ζητήσετε βοήθεια από ενήλικες που εμπιστεύεστε και οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη φροντίδα των παιδιών. Μιλήστε με τον/την σύντροφό σας (τους φίλους σας, τους γονείς σας), εξηγήστε τους ότι έχετε έντονο πονοκέφαλο και πως θέλετε λίγο χρόνο ώστε να ηρεμίσετε.

6. Εξαντλήστε όλες τις επιλογές θεραπείας για την ημικρανία

Εάν δεν νιώθετε ότι η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες ημικρανίας μειώνουν τα συμπτώματά σας, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια να απαλλαγείτε από αυτή. "Εάν μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό και να πάρετε τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, είναι συχνά δυνατό να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας", λέει η Halpern.

Τέλος να θυμάστε ότι πρέπει να παραμείνετε αισιόδοξοι ότι τα συμπτώματα της ημικρανίας σας μπορούν να βελτιωθούν μόλις βρείτε τις σωστές θεραπείες. «Μάθετε για όλες τις επιλογές σας και μάθετε τι λειτουργεί για εσάς», λέει. «Θα κάνει τη ζωή καλύτερη για εσάς και τα παιδιά σας».

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved