Μήπως οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι; Επτά ενδείξεις

  • Τι είναι το πυελικό έδαφος;
  • Η υγεία των μυών του πυελικού εδάφους
  • Ενδείξεις αδύναμων μυών πυελικού εδάφους
  • Αντιμετώπιση
Μήπως οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι; Επτά ενδείξεις

Τι είναι το πυελικό έδαφος;

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από μυϊκές ίνες και συνδετικό ιστό και εκτείνεται στην κατώτερη περιοχή της πυέλου μεταξύ του ηβικού οστού στο πρόσθιο τμήμα και του ιερού οστού στο οπίσθιο τμήμα. Οι μύες του πυελικού εδάφους στηρίζουν τα πυελικά όργανα όπως είναι η ουροδόχος κύστη, η μήτρα και το έντερο.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προκαλούν αλλαγές στο πυελικό έδαφος αναφέρει η γιατρός Helai Hesham, βοηθός καθηγητή γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

«Μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες έχουν αδύναμο πυελικό έδαφος εξαιτίας της έντασης και του τεντώματος που υφίστανται οι μύς της περιοχής, την πρόωρη ρήξη υμένων και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων» αναφέρει.

Η υγεία των μυών του πυελικού εδάφους

Η υγεία του πυελικού εδάφους είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική υγεία, την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου κ.α. Την περίοδο μετά τον τοκετό, το σώμα αναρρώνει για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι μύες του πυελικού εδάφους σιγά σιγά δυναμώνουν και πάλι. Δεν ισχύει βέβαια αυτό για όλες τις γυναίκες.

pieliko edafos

Ενδείξεις αδύναμων μυών πυελικού εδάφους

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ίσως το πιο σύνηθες σύμπτωμα του αδύναμου πυελικού εδάφους. Η ακράτεια αυτή οφείλεται στην έλλειψη πυελικής υποστήριξης για την ουρήθρα, εξηγεί ο ειδικός Karyn Eilber και συμβαίνει συνήθως κατά το φτέρνισμα ή την άθληση. Πολλοί νομίζουν ότι το σύμπτωμα αυτό είναι σύνηθες μετά τον τοκετό, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το περιορίσετε.

Ακράτεια κοπράνων

Όταν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι, εκτός από ακράτεια ούρων, ενδέχεται να προκαλέσουν και ακράτεια κοπράνων, αναφέρει η Gina Cunningham και αναφέρεται στην ακούσια αποβολή κοπράνων.

Πρόπτωση πυελικού εδάφους

Το αδύναμο πυελικό έδαφος μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση ενός ή περισσότερων οργάνων. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πρόπτωση της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του ορθού, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Η ενόχληση ίσως είναι πιο έντονη με την ανύψωση και τη βαριά δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η πίεση στον κόλπο τους από μια πρόπτωση μοιάζει πολύ με το να κάθονται σε μια μπάλα του γκολφ, αναφέρει η dr Cunningham.

Πόνος κατά την ερωτική επαφή

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής δεν είναι από τα πιο γνωστά συμπτώματα και σπάνια γίνεται η σύνδεση ότι μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του πυελικού εδάφους. Η ένταση του πόνου διαφέρει ανά περίπτωση.

Συχνοουρία

Εκτός από την ακράτεια ενδεχομένως να είναι έντονη και συχνή η ανάγκη για ούρηση. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υπάρχει και μόνο του και χωρίς την ακράτεια. Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι η συχνοουρία πιθανά οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού, ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται σε αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους.

Κολπική ξηρότητα

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της αδυναμίας του πυελικού εδάφους, η οποία εν μέρει οφείλεται και στα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων.

Συχνές ουρολοιμώξεις

Στις περιπτώσεις αδύναμου πυελικού εδάφους, πιο συχνές ενδέχεται να είναι και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Συμπτώματα ουρολοίμωξης είναι η συχνοουρία που αναφέρουμε και παραπάνω, το κάψιμο κατά την ενούρηση και το αίμα στα ούρα

xalarosi pielikou edafous 2

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους αλλά και της γύρω περιοχής. Οι ασκήσεις μπορεί να είναι χωρίς όργανα αλλά και με όργανα όπως βάρη ή μπάλες Kettle.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved