Ψύλλιο: Τι είναι, πώς ωφελεί την υγεία και δυο συνταγές για να το χρησιμοποιήσετε

  • Τι είναι το ψύλλιο
  • Ψύλλιο και πεπτική υγεία
  • Ψύλλιο και άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Ψύλλιο και υγεία της καρδιάς
  • Ψύλλιο και διαβήτης
  • Συνταγές με ψύλλιο
Ψύλλιο: Τι είναι, πώς ωφελεί την υγεία και δυο συνταγές για να το χρησιμοποιήσετε
Bigstock

Το ψύλλιο είναι μια μορφή φυτικών ινών που παράγεται από τους φλοιούς των σπόρων του φυτού Plantago ovata. Είναι πιο γνωστό ως καθαρτικό. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ψύλλιου είναι ωφέλιμη για πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του παγκρέατος

Ψύλλιο και πεπτική υγεία

Το ψύλλιο είναι ένα καθαρτικό που συνήθως δίνει διόγκωση στα κόπρανα.

Αυτό σημαίνει ότι απορροφά νερό στο έντερο και διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και μπορεί να συμβάλει στην προώθηση τους, χωρίς να αυξάνεται ο μετεωρισμός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφάπαξ για να διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα ή μπορεί να προστεθεί στη διατροφή σας για να συμβάλει στην προώθηση της κανονικότητας και της συνολικής πεπτικής υγείας.

Ψύλλιο και άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και νόσο του Crohn είναι πολύ εξοικειωμένα με την δυσαρμονική λειτουργία του εντέρου. Τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ψύλλιου στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων είναι ακόμα μικτά. Το ψύλλιο είναι ένα πρεβιοτικό - μια ουσία που απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών αποικιών προβιοτικών στο έντερο. Μια υγιής αποικία καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη για την υγιή ανοσολογική λειτουργία. Το σώμα σας είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, να μειώσει τη φλεγμονή και να διατηρήσει υγιείς ιστούς και κύτταρα.

Εκτός από τη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου σας και τη διαχείριση μιας χρόνιας κατάστασης, το ψύλλιο έχει τη δυνατότητα να μαλακώσει τα κόπρανα σας υπό την προϋπόθεση ότι πίνετε αρκετό νερό. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο με βραχυπρόθεσμες ασθένειες, όπως δυσκοιλιότητα. Όταν χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποτρέψει επιπλοκές της δυσκοιλιότητας, όπως αιμορροΐδες και ρωγμές του πρωκτού.

Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το ψύλλιο μπορεί να βοηθήσει στα επώδυνα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις. Επειδή δεν υπάρχει επίσημη επιστημονική οδηγία, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν το ψύλλιο θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

psillio ofelh syntages 3

Ψύλλιο και υγεία της καρδιάς

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη διαλυτών ινών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Η σωστή ρύθμιση της χοληστερόλης είναι σημαντική για όλους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για άτομα άνω των 50 ετών.

Μία μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον έξι εβδομάδες ημερήσιας πρόσληψης ψύλλιου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα να μειώσουν τη χοληστερόλη τους με πολύ λίγες παρενέργειες.

Εάν ο γιατρός σας έχει πει ότι πρέπει να παρακολουθείτε τη χοληστερόλη σας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η προσθήκη ψύλλου σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλή σε χοληστερόλη θα σας βοηθήσει.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίνες όπως το ψύλλιο, που λαμβάνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου. Το ψύλλιο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων και ενισχύοντας τον καρδιακό μυ.

Ψύλλιο και διατήρηση υγιούς βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι στόχος ενός υγιούς τρόπου ζωής. Εκτός από το ότι είναι καλό για την καρδιά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, το ψύλλιο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Επειδή το ψύλλιο απορροφά υγρό στο σώμα σας, μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ότι είστε γεμάτοι αυξάνει δηλαδή το αίσθημα κορεσμού. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την ποσότητα τροφής που τρώτε. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα λήψης ψυλλίου, εάν έχετε πρόθεση να χάσετε βάρος.

Ψύλλιο και διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ίνες όπως το ψύλλιο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν μια υγιή γλυκαιμική ισορροπία.

Φυσικά πριν τη χρήση του ζητάμε την άποψη του αρωγού υγείας ώστε να αποτρέψουμε από τυχόν παρενέργειες όπως διάρροια ή μετεωρισμό που συνήθως προκύπτουν από υπερδοσολογία.

Συνταγές με ψύλλιο

Vegan νηστίσιμη μοτσαρέλα


https://www.instagram.com/p/CbUqS6zMXw3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Φτιάξτε νόστιμο, νηστίσιμο τυρί χρησιμοποιώντας το ψύλλιο.

Υλικά:

  • 100γρ κασιους μουλιασμενα
  • 400γρ χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ ψύλλιο
  • 2 κ.γλ διατροφική μαγιά
  • Μερικές σταγόνες λεμόνι
  • Προαιρετικά (αλάτι/πιπέρι/μπαχαρικά που αγαπάτε)

Πώς θα το φτιάξετε:

Βήμα 1ο: Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα κάσιους (ίσως και όλο το βράδυ)

Βήμα 2ο: Βάζουμε στο χλιαρό νερό το ψύλλιο και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πήξει το ψύλλιο (θέλει καμιά ώρα) βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί και αλέθουμε (μην ξεχάσετε το λεμόνι).

Βήμα 3ο: Τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό μπολ στο οποίο έχουμε στρώσει μεμβράνη. Σχηματίσουμε καλά (δείτε βίντεο στην ανάρτηση παραπάνω)

Βήμα 4ο: Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα

Smoothie με μπανάνα και κακάο

psillio ofelh syntages 2

Υλικά:

  • 150 ml γάλα 1,5% ή φυτικό γάλα επιλογής σας
  • 80γρ. μπανάνα
  • 1 κουταλάκι κακάο
  • Λίγη κανέλα
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 2 κουταλάκια ψύλλιο

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ, πολτοποιήστε και απολαύστε.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved