Ανάρρωση μετά τον τοκετό με καισαρική τομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Η ανάρρωση μετά τον τοκετό με καισαρική τομή
  • Συμβουλές για την ανάρρωση μετά τον τοκετό με καισαρική
  • Πώς θα φροντίσετε την ουλή της καισαρικής τομής;
Ανάρρωση μετά τον τοκετό με καισαρική τομή: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Instagram / raisedgood

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται τα ποσοστά των τοκετών με καισαρική τομή. Έρευνες δείχνουν ότι το 1/5 των μωρών στον κόσμο γεννιούνται με τη συγκεκριμένη μέθοδο τοκετού, ενώ σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60%.

Η ανάρρωση μετά τον τοκετό με καισαρική τομή

Η καισαρική τομή δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο για αυτό τις μέρες μετά τον τοκετό θα χρειαστείτε χρόνο για να αναρρώσετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λεχώνα που γέννησε με καισαρική τομή μένει στο μαιευτήριο από δύο έως τέσσερις μέρες. Ωστόσο, ο χρόνος της ανάρρωσης είναι πολύ περισσότερος και συνήθως διαρκεί εβδομάδες και όχι μέρες.

kaisariki tomi mama istoria

Συμβουλές για την ανάρρωση μετά τον τοκετό με καισαρική

Αντιμετωπίστε τον πόνο

Ο πόνος που πιθανά να νιώθετε είναι το τελευταία πράγμα που θέλετε στην όλη περίοδο προσαρμογής με το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι και τις συνεχόμενες αϋπνίες τα βράδια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για παυσίπονα τα οποία μπορείτε να παίρνετε, αν και τα περισσότερα θεωρούνται ασφαλή και κατά τον θηλασμό.

Τρέφεστε σωστά και πίνετε πολύ νερό

Η δυσκοιλιότητα μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Πίνετε πολύ νερό και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου.

Περπατήστε

Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται επώδυνο, όμως στην πραγματικότητα το περπάτημα ενισχύει την πιο γρήγορη ανάρρωση και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων. Σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων από τον τοκετό λογικά θα μπορείτε να γυμνάζεστε και πάλι με μέτρο.

Ζητήστε βοήθεια

Η προσαρμογή και η φροντίδα ενός νεογέννητου είναι έτσι κι αλλιώς πρόκληση. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας, γονείς, φίλους, αδέρφια. Είναι βέβαιο ότι θα χαρούν να βοηθήσουν.

Ξεκουραστείτε

Μην το παρακάνετε με τις δουλειές του σπιτιού και το σήκωμα βαρέων αντικειμένων για τουλάχιστον ενάμιση μήνα μετά τον τοκετό. Ακούστε το σώμα σας και μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει την υπέρβαση.

simadi kaisarikis tomis 8

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @doula_kimberley

Πώς θα φροντίσετε την ουλή της καισαρικής τομής;

Ο γιατρός σας θα σας δώσει σαφείς οδηγίες παίρνοντας εξιτήριο από το μαιευτήριο. Σύμφωνα με το babycenter.com πάντως εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής.

  • Πλύνετε την περιοχή της ουλής με ήπιο σαπούνι και νερό μία φορά την ημέρα. Αποφύγετε το τρίψιμο με σφουγγάρι και μετά το ντουζ σκουπίστε ταμποναριστά την τομή.
  • Εάν έχετε γάζα στην περιοχή, αλλάζετέ την μία φορά την ημέρα ή κάθε φορά που βλέπετε ότι έχει λερωθεί.
  • Μην χρησιμοποιείτε κρέμες, λοσιόν και άλλα καλλυντικά στην τομή χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι η τομή πρήζεται, κοκκινίζει ή βγάζει υγρά, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Γενικά, η ουλή της καισαρικής τομής στην αρχή είναι ελαφρώς πρησμένη σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα και έχει πιο σκούρο χρώμα. Αρχίζει να συρρικνώνεται σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων από τον τοκετό.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved