Υπερτροφές που ίσως βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου

  • Επτά τροφές που μπορείτε να βρείτε εύκολα και που ίσως προλαμβάνουν τον καρκίνο
  • Εντάξτε αυτές τις σούπερ τροφές στο διατροφολόγιο της οικογένειάς σας
Υπερτροφές που ίσως βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου
Photo by Liana Mikah on Unsplash

Ένα μπολ γεμάτο με λαχταριστό πράσινο μπρόκολο στον ατμό. Αναφωνείτε είτε "Γιάμι, γιάμι", είτε λέτε "Πού είναι το διπλό cheeseburger;". Αλλά ξέρετε ότι το μπρόκολο είναι καλό για εσάς και την οικογένειά σας, ειδικά χωρίς λιωμένο τυρί. Το ερώτημα είναι όμως, πόσο καλό; Και πιο συγκεκριμένα, μπορεί αυτό ή οποιαδήποτε τροφή, να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος;

Η απάντηση είναι ναι, ορισμένα τρόφιμα έχουν όντως ιδιότητες που καταπολεμούν τον καρκίνο, αν και κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει ότι το ένα ή το άλλο φαγητό μπορεί να αποτρέψει ή να σταματήσει τον καρκίνο, όταν εμφανιστεί. Ωστόσο, μια σειρά ερευνών δείχνει ότι μια συνολική υγιεινή διατροφή γεμάτη με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και, ενδεχομένως, του καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα για το τι δεν πρέπει να τρώτε (επεξεργασμένα κρέατα, αλμυρά τρόφιμα, ποτά με ζάχαρη, τεράστια ποσότητα κόκκινου κρέατος) παρά ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο σας. Αλλά ξέρουν επίσης, ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν σημασία.

Μια περιεκτική ανασκόπηση χιλιάδων μελετών σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και το βάρος που διεξήχθη για το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund and the American Institute for Cancer Research) επεσήμανε τα οφέλη της κατανάλωσης κυρίως τροφίμων φυτικής προέλευσης. Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα μούρα και το σκόρδο έδειξαν μερικούς από τους ισχυρότερους δεσμούς με την πρόληψη του καρκίνου.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος και είναι γεμάτα με φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά, Φυτοχημικά και Καρκίνος

trofes gia prolipsi karkinou 1

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Έχετε ακούσει για αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη, τα οποία βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε γεύματα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Μια ποικιλία χημικών ουσιών από φυτά, γνωστά ως φυτοχημικά, φαίνεται επίσης να προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς ενώσεις στα τρόφιμα και στο περιβάλλον, καθώς και να προλαμβάνουν κυτταρικές βλάβες και μεταλλάξεις, λέει ο Jed W. Fahey, ScD, MS, επίκουρος καθηγητής στο Johns Hopkins Bloomberg, που μελετά πώς τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ., λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο) βοηθούν στην προστασία από ασθένειες.

"Μια δίαιτα που θα μπορούσε να αποτρέψει τον καρκίνο πραγματικά δεν φαίνεται να διαφέρει και τόσο από τις υγιεινές τροφές που θα έπρεπε να τρώτε ούτως ή άλλως", λέει η Wendy Demark-Wahnefried, PhD, RD, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καρκίνου στο Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Αυτό σημαίνει πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας ή ψάρι.

Και το βάρος παίζει επίσης ρόλο. Διατηρήστε τη ζυγαριά σε υγιή αριθμό και χάστε μερικά κιλά εάν χρειάζεται. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου, μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του ενδομητρίου, καρκίνου των ωοθηκών και άλλων.

Ποιες τροφές λοιπόν πρέπει να καταναλώνετε για να δώσετε στο σώμα σας τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγει τον καρκίνο; Το WebMD ανέφερε μερικά από αυτά τα φαγητά, που καλό θα είναι να τα συμπεριλάβετε στην διατροφή τη δική σας και της οικογένειάς σας.

Επτά τροφές που μπορείτε να βρείτε εύκολα και που ίσως προλαμβάνουν τον καρκίνο

Σκόρδο

trofes gia prolipsi karkinou 6

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

Το σκόρδο καταπολεμά τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (αυτό που συνδέεται με ορισμένα έλκη και τον καρκίνο του στομάχου) και η έρευνα δείχνει ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του μαστού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν περίπου μία σκελίδα σκόρδο καθημερινά για να προάγουν την καλή υγεία.

Μπρόκολο

trofes gia prolipsi karkinou 4

Photo by Reinaldo Kevin on Unsplash

Φάε το μπρόκολο σου, έλεγε πάντα η μαμά. Αυτή είχε δίκιο. Το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το κουνουπίδι περιέχουν φυτοχημικά που ονομάζονται γλυκοζινολικά, τα οποία παράγουν προστατευτικά ένζυμα που απελευθερώνονται όταν μασάτε το ωμό λαχανικό, προκαλώντας ρήξη των κυτταρικών τοιχωμάτων.

Το σώμα σας παράγει επίσης αυτά τα ένζυμα στα έντερα, εξηγεί ο Fahey, και όταν περνάει ωμό ή μαγειρεμένο μπρόκολο, τα ένζυμα ενεργοποιούνται.

Ένα από τα πιο προστατευτικά ένζυμα είναι η σουλφοραφάνη. «Το μπρόκολο είναι η καλύτερη πηγή αυτής της συγκεκριμένης ένωσης», λέει ο Fahey, ο οποίος μελετά τη σουλφοραφάνη στο μπρόκολο και τις φύτρες μπρόκολου.

Το μπρόκολο και τα άλλα λαχανικά με τις ίδιες ιδιότητες προστατεύουν περισσότερο από καρκίνους του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του λαιμού, του κεφαλιού, του στόματος, του οισοφάγου και του στομάχου, σύμφωνα με μια επισκόπηση εκατοντάδων κλινικών μελετών που διεξήχθησαν για το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Τι καλύτερο από το να φτιάξετε μια σαλάτα με μπρόκολο στον ατμό και μερικές ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο.

Ντομάτες

trofes gia prolipsi karkinou 2

Photo by Alex Ghizila on Unsplash

Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στο κόκκινο χρώμα της ντομάτας, χρώμα που την κάνει ένα πιθανό όπλο κατά του καρκίνου του προστάτη και των καρδιακών παθήσεων. Αυτή η κόκκινη απόχρωση προέρχεται από ένα φυτοχημικό που ονομάζεται λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι περισσότερο συγκεντρωμένο στις ντομάτες. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι εάν οι πηγές και οι τύποι λυκοπενίου δρουν διαφορετικά στα κύτταρα και εάν άλλοι διατροφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, το λυκοπένιο έχει σταματήσει την ανάπτυξη άλλων τύπων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του πνεύμονα και του ενδομητρίου (στην επένδυση της μήτρας). Οι ερευνητές εικάζουν ότι το λυκοπένιο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Και υποπτεύονται ότι το λυκοπένιο σταματά την ανάπτυξη των όγκων παρεμποδίζοντας την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Φράουλες

trofes gia prolipsi karkinou 5

Photo by Yashaswita Bhoir on Unsplash

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα εκχυλίσματα μούρων επιβράδυναν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, τα εκχυλίσματα φράουλας και μαύρου βατόμουρου είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Οι φράουλες και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το ελλαγικό οξύ, ένα φυτοχημικό. Σε εργαστηριακές δοκιμές, το ελλαγικό οξύ φαίνεται να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Φαίνεται να προλαμβάνει τους καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου και του μαστού. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, τα οποία καταστέλλουν ένα ένζυμο που καταστρέφει το DNA και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Καρότα

karota threptika sistatika prolipsi karkinou

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Τα καρότα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. Περιέχουν βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύσει τις κυτταρικές μεμβράνες από την καταστροφή των τοξινών και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Και τα καρότα παρέχουν άλλες βιταμίνες και φυτοχημικά που μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους του μαστού, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα καρότα προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ίσως επειδή παρέχουν αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φαλκαρινόλη, ένα φυσικό φυτοφάρμακο που μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιστήμονες στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι στους οποίους δόθηκε φαλκαρινόλη ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους.

Τα μαγειρεμένα καρότα παρέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα ωμά, σύμφωνα με μια έκθεση στο Journal of Agriculture and Food Chemistry. Εάν μαγειρεύετε τα καρότα, αφήστε τα ολόκληρα όσο μαγειρεύονται στον ατμό ή βράζουν και κόψτε τα αφού τελειώσουν. Αυτό μειώνει την απώλεια θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της φαλκαρινόλης.

Σπανάκι

trofes gia prolipsi karkinou 3

Photo by Heather Gill on Unsplash

Ίσως έχετε ακούσει ότι η λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό, κάνει καλό στα μάτια σας. Η έρευνα δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση, αλλά μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή που απομακρύνουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες από το σώμα σας προτού το καταστρέψουν. Βρίσκονται στο σπανάκι και σε άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου και του στομάχου. Μια μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 490.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο σπανάκι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα καροτενοειδή στο σπανάκι και σε άλλες τροφές μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved