Τι να τρώει και τι να πίνει μια μαμά όταν έχει γρίπη

  • Έχεις γρίπη; Τι να φας και τι να πιεις για να αναρρώσεις
  • Τι να αποφύγεις όταν έχεις γρίπη
  • Θηλασμός και γρίπη - Τι να γνωρίζεις
Τι να τρώει και τι να πίνει μια μαμά όταν έχει γρίπη

Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε γρίπη θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα της ασθένειας και θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Σίγουρα το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τις πιθανότητές σας να κολλήσετε γρίπη, ωστόσο αν ανήκετε στις ομάδες που δεν κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, έχετε έναν λόγο παραπάνω να ξέρετε τι να κάνετε. Αν λοιπόν η γρίπη σας χτυπήσει την πόρτα, να είστε προετοιμασμένες να πάρετε άδεια (από τη μητρότητα και τη δουλειά σας) για να φροντίσετε τον εαυτό σας ώστε να αναρρώσετε γρήγορα και να αποτρέψετε τη διάδοσή της στην οικογένειά σας ή σε άλλους εκτός του σπιτιού σας.

Έχεις γρίπη; Τι να φας και τι να πιεις για να αναρρώσεις

ti na troei kai ti na pinei mia mama pou exei gripi 1

Το φαγητό που τρώτε και τα ροφήματα που πίνετε θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πώς αισθάνεστε όταν είστε άρρωστες. Παρακάτω θα δείτε μια λίστα καλών διατροφικών προτύπων που πρέπει να έχετε κατά νου όταν είστε άρρωστοι.

Η γρίπη συνοδεύεται συχνά από υψηλό πυρετό που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση, αν δεν είστε προσεκτικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε αρκετά υγρά. Επιπλέον, να ενισχύσετε το σώμα σας με θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τους ιούς για θα σας δώσουν ενέργεια.

Αθλητικά ποτά χωρίς ζάχαρη

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είτε εσείς είτε το παιδί σας, όταν έχετε γρίπη. Πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα όταν είστε άρρωστοι. Αν και περίπου τόσο νερό πρέπει να πίνετε ούτως ή άλλος σε καθημερινή βάση, είναι ζωτικής σημασίας όταν είστε άρρωστοι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με αθλητικά ποτά για να αποκαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες στο σώμα σας και να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειας. Τα αθλητικά διαλύματα βοηθούν στη γρήγορη αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών και υγρών, προλαμβάνοντας τις ασθένειες. Μπορείτε επίσης να πίνετε καταπραϋντικά αφεψήματα από βότανα που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην ανακούφιση του πονόλαιμου.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα και ιδιαίτερα ο ζωμός, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες για κάποιον με γρίπη. Ο ζωμός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, νάτριο και κάλιο. Όλα αυτά βοηθούν στην αύξηση της ενυδάτωσης και στην ενίσχυση της παραγωγής κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κοτόσουπα βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος από το ανώτερο αναπνευστικό. Μην ξεχνάτε ότι όλα τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες σας παρέχουν ενέργεια, αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και πολλές απαραίτητες βιταμίνες. Το αλάτι στον ζεστό ζωμό θα καταπραΰνει επίσης τον πονόλαιμο.

Σκόρδο

Αν και μπορεί να αισθάνεστε ότι το σκόρδο βοηθά στην πρόληψη της γρίπης με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, είναι επίσης καλό να το τρώτε όταν είστε ήδη άρρωστοι. Φροντίστε να έχει ψηθεί καλά για να αποφύγετε προβλήματα στο στομάχι. Οι ιδιότητες του σκόρδου που τονώνουν το ανοσοποιητικό θα βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

Τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, το σπανάκι και το λάχανο είναι όλα υπέροχα τρόφιμα για να φάτε ή να τα τσιμπολογήσετε ενώ είστε άρρωστοι με γρίπη. Όλα αυτά περιέχουν βιταμίνη C, ενώ τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε. Και τα δύο βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την καταπολέμηση της γρίπης. Μπορείτε να τα φάτε ωμά, σε smoothie ή να τα ψήσετε ελαφρά. Μην τα παραψήσετε γιατί θα αφαιρέσετε τις ιδιότητές τους.

Τι να αποφύγεις όταν έχεις γρίπη

ti na troei kai ti na pinei mia mama pou exei gripi 3

Όταν δεν αισθάνεστε καλά, ζεστό φαγητό θα σας προσφέρει πάντα συναισθηματική ανακούφιση και η λήψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γρήγορα καλύτερα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γρίπης.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε και να πίνετε όταν έχετε γρίπη:

  • Ζάχαρη: Τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη συμφόρηση και να σας κάνουν να αισθανθείτε χειρότερα.
  • Αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά αφυδατώνουν και μειώνουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Το γρήγορο φαγητό και το πρόχειρο φαγητό είναι συχνά κενές θερμίδες που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά.
  • Καφεΐνη: Ο καφές, το μαύρο τσάι και τα ανθρακούχα ποτά συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
  • Σκληρά και τραγανά τρόφιμα: Τα σκληρά και τραγανά τρόφιμα όπως τσιπς, κρακεράκια, παξιμάδια, μπορούν να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο, οδηγώντας σε περισσότερο βήχα και δυσφορία.

Θηλασμός και γρίπη - Τι να γνωρίζεις

Εάν έχετε γρίπη, συνεχίστε να θηλάζετε. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα κι αν μια μαμά είναι άρρωστη, δίνει στο μωρό με το γάλα της έτοιμα αντισώματα για να μη αρρωστήσει το ίδιο από τη συγκεκριμένη αρρώστια, με πολλαπλούς ανοσιακούς μηχανισμούς και τον εντερο-μαστικό κύκλο.
(Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ)

Συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας για να περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας στα μικρόβια, αλλά συνεχίστε να θηλάζετε γιατί μόνο καλό κάνετε στο μωρό σας. Για διπλή προστασία, φορέστε μάσκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

πηγή: mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved