Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Ποιες οι επιπτώσεις στον οργανισμό

  • Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D.
  • Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός από την έλλειψή της.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Ποιες οι επιπτώσεις στον οργανισμό

Η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό.

Το σώμα την παράγει από τη χοληστερόλη όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι πολύ δύσκολο να λάβετε αρκετή ποσότητα μόνο από τη διατροφή.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D βοηθά δυνητικά:

  • στην πρόληψη του καρκίνου
  • στην κατάθλιψη
  • στο διαβήτη τύπου 2
  • στην καρδιαγγειακή νόσο
  • στην απώλεια βάρους
  • στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.
Ποιες οι επιπτώσεις στον οργανισμό λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D.

vitamin d 1

Συχνές λοιμώξεις

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της βιταμίνης D είναι να διατηρεί το ανοσοποιητικό σας ισχυρό.
Εάν αρρωσταίνετε συχνά, ειδικά με κρυολόγημα ή γρίπη , τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.

Κούραση και κόπωση

Η υπερβολική κόπωση και η κούραση μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

Πόνος στα οστά και την πλάτη

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι αιτία ή παράγοντας που συμβάλλει στον πόνο στα οστά και στον πόνο στη μέση.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βελτιώνει τη διάθεση.

Αργή επούλωση πληγών

Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επούλωση πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή μόλυνση.

vitamind2

Απώλεια οστών

Η διάγνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη αρκετής ποσότητας αυτής της βιταμίνης είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής μάζας καθώς μεγαλώνετε.

Απώλεια μαλλιών

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D ειδικά στις γυναίκες.

Μυϊκός πόνος

Υπάρχει μια σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα. Μπορεί να έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για την ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνήθως συμπληρώματα. Εάν ο γιατρός σας κρίνει ότι όντως σας λείπει η συγκεκριμένη βιταμίνη θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να λαμβάνετε.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί σημάδια που σας στέλνει το σώμα λόγω έλλειψης βιταμίνης D.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved