Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Πόσο διαρκεί και ποια τα συνήθη συμπτώματα

  • Πόσο διαρκεί η ανάρρωση μετά τον τοκετό;
  • Αιμορραγία μετά τον τοκετό
  • Το μέγεθος και η επαναφορά της μήτρας μετά τον τοκετό
  • Εφίδρωση μετά τον τοκετό
  • Πώς επηρεάζει ο θηλασμός την ανάρρωση μετά τον τοκετό;
  • Τριχόπτωση μετά τον τοκετό
Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Πόσο διαρκεί και ποια τα συνήθη συμπτώματα

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση μετά τον τοκετό;

Η ανάρρωση μετά τη γέννα μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες μέχρι και έξι μήνες μετά τον τοκετό ή και παραπάνω. Η κάθε μαμά είναι διαφορετική, συνεπώς και η κάθε περίπτωση, το πιθανότερο όμως είναι τα συμπτώματα που θα έχετε μετά τον τοκετό να αρχίσουν να υποχωρούν μετά τον πρώτο ενάμιση μήνα. Τέτοια συμπτώματα είναι η αιμορραγία, η εφίδρωση -ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες-, η τριχόπτωση και άλλα. Η σωστή διατροφή, ο χρόνος και η επαρκής ξεκούραση θα σας βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Αιμορραγία μετά τον τοκετό

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρουσιάσετε μία μικρή αιμορραγία τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Το αίμα αυτό στην πραγματικότητα αποτελείται από αίμα, βακτήρια κ.α., προέρχεται από τον κόλπο και ονομάζεται λόχεια. Σταδιακά το χρώμα των κολπικών αυτών υγρών γίνεται πιο καφέ και στη συνέχεια παίρνει μία πιο κιτρινωπή απόχρωση. Η ροή διαρκεί συνήθως περίπου 5 εβδομάδες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η διάρκεια της ροής υπερβαίνει τις 6 εβδομάδες.

mama meta ton toketo

Ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό επηρεάζει το 1/3 των γυναικών από την ημέρα που γέννησαν μέχρι και έναν χρόνο μετά. Προκαλείται από τις αλλαγές που προκλήθηκαν στους μύες του πυελικού εδάφους και της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η ουροδόχος κύστη έχει υποστεί διάταση και σε συνδυασμό με τις όλες αλλαγές στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε την ούρησή σας.

Το μέγεθος και η επαναφορά της μήτρας μετά τον τοκετό

Αμέσως μετά τον τοκετό, οι συσπάσεις της μήτρας κλείνουν τα ανοιχτά αιμοφόρα αγγεία που ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας και είναι πιθανό να αισθανθείτε κράμπες. Μία εβδομάδα μετά τον τοκετό, η μήτρα θα έχει το μισό μέγεθος από αυτό που είχε αμέσως μετά τον τοκετό, ενώ στις τέσσερις εβδομάδες, το μέγεθός της θα είναι περίπου το ίδιο με αυτό πριν την εγκυμοσύνη.

Εφίδρωση μετά τον τοκετό

Πολλές γυναίκες έχουν έντονη εφίδρωση μετά τον τοκετό και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Η εφίδρωση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαδικασία του οργανισμού να αποβάλλει τα παραπάνω υγρά που χρειάστηκε για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η εφίδρωση μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τέλος της διαδικασίας αυτή και ειδικά εάν θηλάζετε λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλεί ο θηλασμός.

Πώς επηρεάζει ο θηλασμός την ανάρρωση μετά τον τοκετό;

Τις πρώτες μέρες θηλασμού είναι πιθανό να νιώσετε έντονες κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει λόγω το ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία και πυροδοτεί τις συσπάσεις της μήτρας.

Επίσης λόγω του θηλασμού και τη διαδικασία παραγωγής μητρικού γάλακτος, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό το στήθος σας πρήζεται, είναι ακόμα πιο ευαίσθητο και σκληρό. Το πρήξιμο αυτό διαρκεί περίπου μία με δύο μέρες και ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείτε είναι ο συχνός θηλασμός του βρέφους.

STASEIS THILASMOU

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό

Στην εγκυμοσύνη η αύξηση του επιπέδου των οιστρογόνων επεκτείνει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας και σταματά τη φάση της πτώσης, για αυτού και τους μήνες της κύησης, τα μαλλιά φαίνονται πιο γεμάτα και λαμπερά.

Μετά τον τοκετό, το επίπεδο των οιστρογόνων επανέρχεται στο φυσιολογικό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πτώση των μαλλιών. Αυτή η κατάσταση είναι βραχυπρόθεσμη και η κανονική ανάπτυξη των μαλλιών επανέρχεται σε διάστημα έξι έως δώδεκα μηνών.

Στο μεταξύ, φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά και να μεταχειρίζεστε τις τρίχες με προσοχή. Μη λούζεστε πολύ συχνά και να χρησιμοποιείτε απαλό σαμπουάν και μαλακτικό. Αποφύγετε οτιδήποτε επιβαρύνει τα μαλλιά, όπως θερμαινόμενα ρόλεϊ, σεσουάρ και ηλεκτρικές συσκευές για ίσιωμα, διότι αυτά μπορεί να τα καταστρέψουν.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved