Ρήξη περινέου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • Τι είναι η ρήξη περινέου;
  • Πόσο συνήθης είναι στον τοκετό;
  • Ποια τα διαφορετικά είδη;
  • Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες για ρήξη περινέου;
  • Πως επηρεάζει η ρήξη περινέου την ανάρρωση μετά τον τοκετό;
Ρήξη περινέου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
unsplash.com / Jimmy Conover

Τι είναι η ρήξη περινέου;

Η ρήξη περινέου είναι το σκίσιμο στο δέρμα του περινέου, δηλαδή το σημείο ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό, το οποίο συμβαίνει την ώρα του φυσιολογικού τοκετού και πιο συγκεκριμένα όταν το κεφάλι του μωρού βγαίνει από τον κόλπο. Το σκίσιμο αυτό είναι συνήθως επιφανειακό, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και στους μύες του πυελικού εδάφους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ράμματα για να κλείσουν. Ενδέχεται το σκίσιμο αυτό είναι αρκετά μικρό και επουλώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή και αρκετά μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδική φροντίδα για την οποία θα σας καθοδηγήσει ο γιατρός σας.

Πόσο συνήθης είναι η ρήξη περινέου;

Η ρήξη περινέου είναι αρκετά συχνή. Εννέα στις δέκα γυναίκες παθαίνουν ρήξη περινέου κατά τη διάρκεια του πρώτου φυσιολογικού τοκετού, ενώ οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και σε επόμενο τοκετό είναι πολύ λιγότερες.

Ποια τα διαφορετικά είδη της ρήξης περινέου;

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν την ρήξη περινέου σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο σκισίματος του δέρματος.

Ρήξη περινέου πρώτου βαθμού: Σε αυτήν την περίπτωση το σκίσιμο γίνεται μόνο στο δέρμα του περινέου. Είναι τόσο μικρό που επουλώνεται μόνο του σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ρήξη περινέου δευτέρου βαθμού: Συμβαίνει όταν το σκίσιμο είναι βαθύτερο και φτάνει και τους μύες του πυελικού εδάφους. Τα ράμματα είναι απαραίτητα σε αυτήν την περίπτωση και η ανάρρωση διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Ρήξη περινέου τρίτου και τέταρτου βαθμού: Λιγότερο συνηθισμένη είναι η ρήξη περινέου τρίτου και τέταρτου βαθμού και γίνεται όταν επεκταθεί στη ρήξη του έξω σφιγκτήρα του πρωκτού ή και του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

mama meta ton toketo

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Η ρήξη περινέου είναι πιο πιθανό να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Το μωρό είναι μεγαλόσωμο
  • Είναι ο πρώτος τοκετός της γυναίκας
  • Γίνεται περινεοτομή

Πώς επηρεάζει η ρήξη του περινέου την ανάρρωση μετά τον τοκετό;

Η ρήξη περινέου ίσως δυσκολέψει λίγο την ανάρρωσή σας μετά τον τοκετό. Το πόσο καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί πλήρως η πληγή εξαρτάται από το μέγεθος και το βάθος της, σίγουρα όμως τουλάχιστον με επτά με δέκα μέρες.

Πηγή πληροφοριών: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved