Καρκίνος του μαστού: 14 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

  • Πώς μπορεί να συμβάλλει η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού;
  • Τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο
Καρκίνος του μαστού: 14 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Είναι πολυπαραγοντική νόσος και σίγουρα δεν είναι ένας μόνος ο παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση του. Φυσικά η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν.

Να αναφέρουμε ότι η παχυσαρκία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, όμως στο άρθρο μας θα μιλήσουμε μόνο για τα τρόφιμα που δρουν προστατευτικά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά΄

Τέτοια είναι το σπανάκι, η ρόκα, τα σέσκουλα, τα φύλλα παντζαριού κ.α. Περιέχουν καροτενοειδή, ζεαξανθίνη, β-καροτένιο, λουτεΐνη. Όλες οι παραπάνω ουσίες είναι αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλουν στην υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και το φυλλικό οξύ που είναι αντιοξειδωτικό συμβάλει στην άμυνα κατά του καρκίνου.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός (ιδανικά ο άγριος σολομός) είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, σελήνιο και αντιοξειδωτικά. Έρευνα δείχνει ότι όσες τρώνε θαλασσινά πλούσια σε Ω3 έχουν 14% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του στήθους. Πάντα πρέπει να προσέχουμε την αναλόγια πρόσληψης των Ω3 σε σχέση με τα Ω6.

Εσπεριδοειδή

Έρευνες δείχνουν, ότι τα εσπεριδοειδή έχουν προστατευτική δράση. Αυτό οφείλεται στο φυλλικό οξύ, στη βιταμίνη C στα καροτενοειδή όπως β- κρυπτοξανθίνη, β- καροτένιο, εσπεριτινη και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το πορτοκάλι, γκρέιπφρούτ, λεμόνι, λάιμ, μανταρίνια

portokali kata tou karikinou tou mastou

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Xiaolong Wong

Φρούτα του δάσους

Μούρα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών όπως τα φλαβονοειδή. Φαίνεται να προστατεύουν από την κυτταρική φθορά καθώς και από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ζυμωμένα τρόφιμα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ το ξινολάχανο. Η προστατευτική δράση συνδέεται με την ύπαρξη των προβιοτικών.

Μυρωδικά λαχανικά

Τέτοια είναι το σκόρδο, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, είναι πηγή βιταμίνης C, ενώσεων ορανοθείου, φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών.

Όσπρια

Τα όσπρια παρέχουν, φυτικές ίνες, βιταμίνες, και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερα η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

Δείτε ακόμα περισσότερες τροφές στην gallery που ακολουθεί.

Φυσικά όσο υγιεινά και να τρώμε, πάντα πρέπει να προσέχουμε στο σύνολο τον τρόπο ζωής μας. Μια υγιεινή συνήθεια μπορεί να αναιρεθεί από μια ανθυγιεινή. Σε ότι αφορά τα τρόφιμα προς αποφυγή είναι το αλκοόλ, τα κορεσμένα λιπαρά, τα απλά σάκχαρα.

Τέλος δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό, αποτελεί το 1ο παράγοντα που επηρεάζει τη λειτουργία του σώματος.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved