Μητρικό γάλα: Γιατί λέγεται «λευκό αίμα»;

Μητρικό γάλα: Γιατί λέγεται «λευκό αίμα»;

Ο μητρικός θηλασμός έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων και το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων συστήνουν τον αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες. Μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, προτείνεται ο θηλασμός καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους.

thilasmos mitriko gala

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος

Το μητρικό γάλα περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αντισωμάτων και είναι πιο εύπεπτο σε σχέση με το γάλα φόρμουλας.

Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες το παιδί να εμφανίσει άσθμα ή αλλεργίες κι επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν λοιμώξεις στο αυτί και άλλες ασθένειες. Ο θηλασμός έχει επίσης συσχετιστεί με την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους: μωρά που έχουν θηλάσει αποκλειστικά στην βρεφική τους ηλικία έχουν υψηλότερες επιδόσεις σε IQ τεστ, σύμφωνα με μελέτες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων αναφέρει ότι θηλασμός παίζει ρόλο και στην πρόληψη κατά του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας στο μέλλον, βοηθώντας το μωρό να διατηρήσει το κανονικό του βάρος μεγαλώνοντας.

Τέλος, ο θηλασμός έχει οφέλη και για την συναισθηματική υγεία και ανάπτυξη του μωρού. Η δερματική επαφή με τη μητέρα, κάνει το βρέφος να αισθάνεται ασφάλεια και η όλη διαδικασία ενισχύει το δέσιμο μητέρας και μωρού.

thilasmos mitriko gala 2

Μητρικό γάλα ή αλλιώς το «λευκό αίμα»: Ποια τα πολύτιμα συστατικά του;

Τα δύο πρώτα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού και το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες.

Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο και παρέχει μία ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και άλλων συστατικών που προωθούν την ανάπτυξη του παιδιού. Εντυπωσιακό είναι ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει όσο το μωρό μεγαλώνει, για να του παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη την κάθε φορά. Τα συστατικά που περιέχει είναι τα εξής:

  • Λευκά αιμοσφαίρια
  • Προβιοτικά
  • Αντιβιοτικά
  • Ορμόνες
  • Ολιγοσακχαρίτες (ένα είδος υδατανθράκων που προωθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα)
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος)
  • Κυτοκίνες (είδος πρωτεΐνών που σχετίζονται με την επικοινωνία των κυττάρων και τον σχηματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος)

Η περιεκτικότητά του στα παραπάνω συστατικά και σε πολλά, πολλά ακόμα, καθιστούν το μητρικό γάλα πολύτιμο για το βρέφος. Αυτός είναι και ο λόγος που λέγεται και «λευκό αίμα», μία ονομασία που τονίζει την σπουδαιότητά του.

Πηγή πληροφοριών: webmd.com / happyfamilyorganics.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved