Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας μητέρας όταν το μωρό της κλαίει;

  • Ο εγκέφαλος μιας μητέρας όταν το μωρό της κλαίει
  • Ο εγκέφαλος της μητέρας είναι διαφορετικός από τον εγκέφαλο του πατέρα;
  • Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον εγκέφαλο μιας μαμάς κάθε φορά που κλαίει το μωρό της
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας μητέρας όταν το μωρό της κλαίει;

Το ωκυτοκίνηέχει εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο της μητέρας σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ήχο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature , οι ερευνητές έδωσαν ωκυτοκίνη (μια ορμόνη που απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού ) σε μητέρες ποντικών. Ως αποτέλεσμα, άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος των μητέρων επεξεργάστηκε τον ήχο του κλάματος των μωρών και βοήθησε να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν σε τέτοιους ήχους.

klama mwrou egkefalos miteras

Ο εγκέφαλος μιας μητέρας όταν το μωρό κλαίει

Προφανώς, αυτή η «ορμόνη αγάπης» κάνει μια μητέρα πιο ευαίσθητη όταν πρόκειται για τις ανάγκες του μωρού της . Ο Robert Froemke, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, δηλώνει ότι η ωκυτοκίνη ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο το αυτί δέχεται το κλάμα του μωρού.

Το ίδιο συμβαίνει είτε με τις μητέρες των ποντικών είτε με τις μητέρες ανθρώπων. Ο ήχος του κλάματος του μωρού λειτουργεί ως ένα είδος συναγερμού γι΄αυτές.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι μητέρες μαθαίνουν να προσδιορίζουν τις ανάγκες των μωρών τους και, ως εκ τούτου, γίνονται πιο αποτελεσματικές ως προς τις απαιτήσεις τους.

Όταν τα μωρά κλαίνε, δεν ξέρουμε πάντα τι χρειάζονται, απλά ενεργούμε ακολουθώντας το ένστικτό μας. Τους αλλάζουμε πάνες , τα ταΐζουμε, τα κουνάμε κλπ. Στην πραγματικότητα, λειτουργούμε και λίγο μηχανικά, προκειμένου να ηρεμήσουμε το μωρό κάθε φορά που μας χρειάζεται τη νύχτα.

Έτσι, κι αλλιώς το μωρό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς για τα πάντα. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η ορμονική αλλαγή στον εγκέφαλο είναι αυτό που θέτει μια μητέρα σε εγρήγορση όταν ακούει το μωρό της να κλαίει.

klama mwrou

Ο εγκέφαλος μιας μητέρας είναι διαφορετικός από τον εγκέφαλο ενός πατέρα

Και στους ανθρώπους και στα ποντίκια, οι πατέρες τείνουν να ανταποκρίνονται στο κλάμα του μωρού τους. Ωστόσο, η χημεία του εγκεφάλου τους είναι ελαφρώς διαφορετική. Η επιπλέον ωκυτοκίνη δεν επιταχύνει την αντίδραση του πατέρα.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ευαισθησίας μιας μητέρας και ενός πατέρα στην ωκυτοκίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανδρών είναι ήδη στο μέγιστο. Όσον αφορά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μητέρες και οι πατέρες ανταποκρίνονται διαφορετικά στο κλάμα των μωρών τους.

Σύμφωνα με μελέτη του NeuroReport, κατά την οποία τέσταραν τον εγκέφαλο 18 ανδρών και γυναικών μέσω σάρωσης εγκεφάλου, η εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών έδειξε μια κατάσταση εγρήγορσης όταν ακούστηκε κλάμα μωρού ενώ ο εγκέφαλος των ανδρών παρέμεινε ο ίδιος.

Παρόλο που κοιμόμαστε, οι ήχοι διαπερνούν τον εγκέφαλό μας και μας ξυπνούν γρήγορα κι από το βαθύτερο όνειρο . Επιπλέον, τρέχουμε προς το μωρό ενστικτωδώς κάθε φορά που το ακούμε να κλαίει.

Συμπερασματικά, από τη στιγμή που μια γυναίκα αποκτά παιδί, είναι σε θέση να ακούει το κλάμα του ακόμα κι αν μπορεί να κοιμηθεί με άλλους δυνατούς ήχους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved