Οι δύο ορμόνες από τις οποίες εξαρτάται η ποσότητα μητρικού γάλακτος

Εσείς γνωρίζατε ότι η ποσότητα μητρικού γάλακτος που παράγει μια γυναίκα εξαρτάται από αυτές τις δύο ορμόνες;

Οι δύο ορμόνες από τις οποίες εξαρτάται η ποσότητα μητρικού γάλακτος

Όταν το μωρό σας θηλάζει ή όταν αντλείτε το μητρικό γάλα με θήλαστρο, τα νεύρα στο στήθος σας στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει τις ορμόνες ωκυτοκίνη (οξυτοκίνη) και προλακτίνη.

Ωκυτοκίνη (οξυτοκίνη) και μητρικό γάλα

Η ωκυτοκίνη προκαλεί τη συστολή των μυών γύρω από τους γαλακτοφόρους αδένες στο στήθος σας. Όταν οι αδένες συστέλλονται, πιέζουν το μητρικό γάλα. Οι γαλακτοφόροι αγωγοί συστέλλονται επίσης για να σπρώξουν το μητρικό γάλα μέσα από το στήθος σας και έξω από τη θηλή για να φτάσει στο στόμα του μωρού σας. Με λίγα λόγια λοιπόν η ωκυτοκίνη βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι αγκαλιές, δέρμα με δέρμα με το μωρό, εκκρίνει την ωκυτοκίνη (οξυτοκίνη).

ormones okitokini prolaktini 1

Ενώ η ωκυτοκίνη (οξυτοκίνη) είναι υπεύθυνη για το για την απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος, δεν έχει καμία σχέση με την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που θα παράγει μια μαμά. Η ορμόνη που σχετίζεται με την παραγωγή μητρικού γάλακτος ονομάζεται προλακτίνη.

Η προλακτίνη είναι εκείνη που στέλνει σήμα στο στήθος να παράγει περισσότερο μητρικό γάλα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα προλακτίνης είναι να θηλάζετε ή να αντλείτε πολύ συχνά. Όταν γεννηθεί το μωρό σας, θα πρέπει να θηλάζετε ή να αντλείτε τουλάχιστον κάθε δύο έως τρεις ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Όσο πιο συχνά διεγείρετε το στήθος σας, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός σας θα απελευθερώνει προλακτίνη.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα βότανα και τρόφιμα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αυξήσετε τα επίπεδα προλακτίνης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή έχει πολλά οφέλη και σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν το μητρικό γάλα και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών σας.

Θηλασμός: 3 τρόφιμα που αυξάνουν την προλακτίνη

ormones okitokini prolaktini 2

Βρώμη: Πλούσια σε σίδηρο, η βρώμη διεγείρει τη γαλουχία και βοηθά στην ανακούφιση από το στρες.

Μαγιά μπύρας: Αυτή η υπερτροφή περιέχει σελήνιο, σίδηρο και βιταμίνη Β. Όταν θηλάζετε το σώμα σας χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να παράγει τις βέλτιστες ποσότητες γάλακτος.

Λιναρόσπορος: Αυτή η υπερτροφή είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας αλλά επιπλέον έχει μέταλλα και καλά λιπαρά που βοηθούν το σώμα σας να παράγει γάλα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved