Πράσινο, κίτρινο, ροζ και γαλάζιο μητρικό γάλα; Κι όμως υπάρχουν

Πώς και γιατί το μητρικό γάλα αλλάζει χρώματα;
Πράσινο, κίτρινο, ροζ και γαλάζιο μητρικό γάλα; Κι όμως υπάρχουν

Τα σώματά μας κάνουν θαύματα και ένα από αυτά είναι πως τα πράγματα που τρώμε μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή μας, καθώς και την όψη κάποιων πραγμάτων που παράγει το σώμα μας. Γι' αυτό δεν πρέπει σας εκπλήσσει, ότι το μητρικό γάλα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Πράσινο μητρικό γάλα

Πράσινο γίνεται από τις πράσινες τροφές που τρώτε. Αν για παράδειγμα η διατροφή σας είναι γεμάτη με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τότε και το μητρικό γάλα θα έχει ένα απαλό πράσινο χρώμα. Αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό, επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για το μωρό σας. Ωστόσο θα πρέπει να δείξετε προσοχή αν δείτε πράσινο μητρικό γάλα και δεν έχετε καταναλώσει πρόσφατα πράσινα λαχανικά. Σε αυτή την περίπτωση ίσως πρόκειται για ένδειξη κάποιας μόλυνσης γι' αυτό καλό θα είναι να καλέσετε τον γιατρό σας.

Κίτρινο μητρικό γάλα

Κίτρινο γίνεται όταν το μωρό σας ή εσείς είστε άρρωστή. Το κίτρινο είναι το πρώτο χρώμα του μητρικού γάλακτος που θα δει μια μαμά στην αρχή. Αυτό το γάλα ονομάζεται, πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα, περιέχει πολλά από τα αντισώματα που απαιτούνται για την προστασία των νεογνών από ασθένειες. Συγκεντρωμένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, λευκοκυττάρων και ανοσοσφαιρίνης Α μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτήν την πλούσια, βουτυρώδη εμφάνιση. Εάν το μωρό σας ή εσείς είστε άρρωστη, το σώμα σας μπορεί επίσης να παράγει πρωτόγαλα/κιτρινωπό γάλα.

xroma se mitriko gala 2

Ροζ μητρικό γάλα

Ροζ γίνεται από τις ροζ τροφές που τρώτε. Οποιαδήποτε τροφή με έντονο ροζ, μοβ ή κόκκινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει τον χρωματισμό του γάλακτος, δίνοντάς του μια απαλή ροζ απόχρωση. Τροφές που προκαλούν το ροζ χρώμα στο μητρικό γάλα είναι τα βατόμουρα, τα παντζάρια, τα κεράσια, τα βύσσινα, τα ρόδια. Ωστόσο, το ροζ χρώμα θα μπορούσε να είναι και σημάδι κάποιας μόλυνσης (θηλές που αιμορραγούν ή έχουν πληγές), έτσι θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για να δείτε τι από τα δύο ισχύει.

Μπλε μητρικό γάλα

Μπλε γίνεται το γάλα όταν περιέχει λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνες. Συχνά εμφανίζεται διαυγές ή ημιδιαφανές μπλε. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν κάποιος δεν έχει ταϊστεί για περισσότερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα (δηλ. περισσότερο από 3 ώρες) από την αρχή της τελευταίας φοράς που έφαγε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαυγές ή μπλε χρώμα στο μητρικό γάλα.

Λευκό μητρικό γάλα

Το συχνά πιστεύεται ότι έχει να κάνει με την καθαρότητα ή την περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πρωτεΐνες, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αληθές. Το λευκό γάλα είναι συνήθως σημάδι ώριμης γαλουχίας. Όταν δηλαδή μια μαμά θηλάζει για πολύ καιρό το μωρό της.

πηγή: Leah DeShay CLEC, IBCLC

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved