Πώς θα αυξήσετε τα λιπαρά στο μητρικό γάλα;

Μια ερώτηση που κάνουν πολλές γυναίκες που θηλάζουν.

Πώς θα αυξήσετε τα λιπαρά στο μητρικό γάλα;

Η αλήθεια είναι ότι μια μαμά δεν παράγει γάλα με λίγα λιπαρά. Απλά παράγει γάλα. Μητρικό. Κατάλληλο για το παιδί της. Αυτό είναι όλο.

Δεν υπάρχουν ποικιλίες στο μητρικό γάλα. Όταν ακούτε κάποιοι να αναφέρονται στο «αρχικό γάλα» ή το «υστερόγαλα» δεν μιλούν για δύο διαφορετικά είδη γάλακτος, αλλά για ένα. Απλά οι όροι περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά καθώς βγαίνει από το στήθος.

lipara mitrikou galaktos 1

Το "αρχικό γάλα" είναι το γάλα που παίρνει το μωρό στην αρχή του θηλασμού, το οποίο είναι αρκετό σε ποσότητα αλλά φτωχό σε λίπη και το «υστερόγαλα» είναι το γάλα που πίνει το μωρό προς το τέλος του θηλασμού, το οποίο είναι πιο λίγο σε ποσότητα αλλά πλούσιο σε λίπη.

Γεγονός: Ούτε οι αγελάδες δεν παράγουν γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά που βλέπετε στα ράφια και τα ψυγεία είναι πλήρες γάλα που μετά από επεξεργασία αφαιρούνται τα λιπαρά που περιέχει.

Τα λιπαρά του μητρικού γάλακτος

Όπως αναφέρει και η wikipedia, τα λιπαρά του ώριμου μητρικού γάλακτος κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 3,5-4,5% αν και υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Στα 100 γρ. μητρικού γάλακτος, περίπου 2 γρ. είναι κορεσμένα λιπαρά, 1.7 γρ. μονοακόρεστα και 0.5 γρ. πολυακόρεστα, σημαντικά για τη δομή του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς. Επί του συνόλου των λιπών το 44% είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ το 55% ακόρεστα λιπρά οξέα (μονοακόρεστα το 40% και πολυακόρεστα το 15%). Τα λιπαρά αυτά οξέα, εν μέρη λαμβάνονται από την κυκλοφορία του αίματος (και επηρεάζονται από τη δίαιτα της μητέρας) και εν μέρη συντίθενται μόνο στον αδένα του μαστού. Επιπλέον, το ένζυμο λιπάση βοηθά στη διάσπασή τους, κάνοντας το γάλα περισσότερο εύπεπτο από το αγελαδινό. Απορροφάται από τον οργανισμό και δεν αφήνει μεγάλο υπόλειμμα, γι αυτό οι κενώσεις των μωρών που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, σύσταση αλλά και μυρωδιά.

lipara mitrikou galaktos 3

Μητρικό γάλα και βάρος μωρού

Το βάρος του μωρού σας δεν εξαρτάται από τα λιπαρά του μητρικού γάλακτος αλλά στα τακτικά γεύματα που κάνει και στην ποσότητα γάλακτος που πίνει.

Αν το μωρό σας είναι χαρούμενο και αναπτύσσεται φυσιολογικά, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για τα λιπαρά του γάλακτος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved