Διαταραχές περιόδου: Πότε πρέπει μια γυναίκα να συμβουλευτεί γιατρό (εικόνες)

Η έμμηνος ρύση (ή εμμηνόρροια ή περίοδος) είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, ορισμένοι από τους οποίους πηγάζουν από τον ίδιο τον οργανισμό (π.χ. κεντρικό νευρικό σύστημα, ωοθήκες, μήτρα), ενώ άλλοι είναι εξωγενείς.

Διαταραχές περιόδου: Πότε πρέπει μια γυναίκα να συμβουλευτεί γιατρό (εικόνες)

Είναι σημαντικό να καταγράφετε τον έμμηνο κύκλο σας, καθώς θα σας βοηθήσει αφενός να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, αφετέρου να αναγνωρίσετε τυχόν σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι σοβαρό.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν εμμηνόρροια για τέσσερις έως επτά ημέρες κάθε 28 ημέρες (έμμηνος κύκλος), αν και σε γενικές γραμμές θεωρούνται φυσιολογικοί οι κύκλοι από 21 έως 35 ημέρες.

Ωστόσο, στο τουλάχιστον 30% των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρατηρείται κατά καιρούς διαταραχή του εμμήνου κύκλου, με αποτέλεσμα είτε να έχουν έμμηνο ρύση νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο, είτε να «χάνουν» μία ή περισσότερες περιόδους, να έχει η εμμηνόρροια διάρκεια μικρότερη ή μεγαλύτερη από το σύνηθες, να αλλάζει η ποσότητα ή ακόμα και το χρώμα του αίματος κ.λπ.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί η γυναίκα στον γιατρό;

Συνήθως συνιστάται να ζητηθεί συμβουλή από τον γυναικολόγο όταν η γυναίκα έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που ακολουθούν:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved