Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο στήθος κατά τον θηλασμό

Γιατί πονάτε όταν θηλάζετε; 

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο στήθος κατά τον θηλασμό

Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος, οπότε αν τον θεωρείτε μια δυσάρεστη εμπειρία, είναι σημαντικό να εντοπίσετε το πρόβλημα και να το επιλύσετε.

Πόνος κατά τον θηλασμό

Πολλές νέες μητέρες θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται πόνο τις πρώτες μέρες του θηλασμού ή τα πρώτα λεπτά που ξεκινά το μωρό να θηλάζει.

Εν μέρει είναι σωστό. Όπως όμως εξηγεί η σύμβουλος γαλουχίας Sandra Yates θηλασμός μπορεί να βελτιωθεί καθώς το μωρό μεγαλώνει αλλά ακόμη αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα αρχικού πόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη θηλή και μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Επομένως, απαιτείται προσοχή.

Τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος στον θηλασμό μπορεί συχνά να επιλυθεί αρκετά γρήγορα, αν ενημερώσετε το γιατρό ή τη μαία σας.Ας δούμε όμως που μπορεί να οφείλεται.

ponos kai thlasmos

Δεν πιάνει σωστά τη θηλή

Νιώθετε πόνο στη θηλή ή ο θηλασμός είναι δυσάρεστος και οδυνηρός; Τότε το μωρό δεν πιάνει σωστά τη θηλή. Η γλώσσα του μωρού κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για να βγάλει το γάλα. Αν η θηλή δεν είναι αρκετά πίσω, η γλώσσα θα τρίψει ή θα πιέσει τη θηλή και θα προκαλέσει πόνο. Μερικές φορές μια μικρή αλλαγή στην τοποθέτηση του μωρού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο που θα καταφέρει να θηλάσει το μωρό.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού που κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από μικροβιακή λοίμωξη. Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι πυρετός άνω από 38.5°C, ρίγη, γενικευμένα άλγη τύπου γρίπης και συστηματική νόσο. Ερυθρότητα, πόνος, και θερμότητα στην περιοχή του μαστού.

Είναι σημαντικό να μη μένει το μητρικό γάλα μέσα στο στήθος, καθώς αυτό είναι που φράζει τους αγωγούς και επιδεινώνει το πρόβλημα. Εάν ωστόσο υπάρχει απόστημα, ο θηλασμός καλό είναι να αποφεύγεται από το συγκεκριμένο στήθος.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα κρίνει εάν πρέπει να σας χορηγηθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να μειώσετε τον πόνο κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο.

thilasmos ponos

Φραγμένοι πόροι

Όταν η μητέρα είναι πολύ κουρασμένη, τμήματα του στήθους που φράσσουν κατά τη διάρκεια της παραγωγής γάλακτος, σκληραίνουν. Συνήθως συνυπάρχει κάποιο μηχανικό εμπόδιο, λόγου χάρη το σουτιέν πιέζει ένα πλάγιο τμήμα του στήθους την ώρα του θηλασμού. Το γάλα στο σημείο που δέχεται την πίεση πήζει, το τμήμα του στήθους που βρίσκεται πίσω από το πήγμα συνεχίζει να παράγει γάλα και το γάλα και δεν μπορεί να βγει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αλλάξτε τη θέση του θηλασμού. Τοποθετήστε το στόμα του μωρού με το πηγούνι του στραμμένο προς το τμήμα του στήθους που έχει το πρόβλημα. Επίσης, φορέστε ένα άνετο σουτιέν για να επιτρέψετε στο γάλα να ρέει όσο το δυνατόν πιο εύκολα, κάντε απαλό μασάζ στο στήθος πριν από το θηλασμό και επίσης μπορείτε να τοποθετήστε μια κομπρέσα περιοχή πριν από το θηλασμό για να ενισχύσετε τη ροή.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved