Χαμηλός μεταβολισμός: Αναγνωρίστε τον από τα συμπτώματα (εικόνες)

Ο όρος μεταβολισμός αφορά στις πολύπλοκες χημικές διεργασίες που εκτυλίσσονται στο σώμα μας ώστε να ελέγχονται και να διατηρούνται βασικές λειτουργίες, όπως τα επίπεδα θερμοκρασίας, τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος.

 

Χαμηλός μεταβολισμός: Αναγνωρίστε τον από τα συμπτώματα (εικόνες)

Ο θυρεοειδής, δηλαδή ο αδένας που βρίσκεται στη φάρυγγα, απελευθερώνει ορμόνες που επίσης παίζουν ρόλο στο μεταβολικό ρυθμό. Η θερμοκρασία σώματος είναι ένα αποτέλεσμα της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Το ίδιο ισχύει και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, δηλαδή πόσο καλά χειρίζεται ο οργανισμός μας τη συσσώρευση λίπους και αυτό επηρεάζει το δείκτη της ζυγαριάς μας. Από την άλλη, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Ο μεταβολικός ρυθμός ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομική προδιάθεση, διάφορες ασθένειες ή λόγω της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων.

Σε πρώτη φάση, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο βασικός μεταβολισμός μας, δηλαδή πόσες θερμίδες (ενέργεια) χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριοποίησής μας και με βάση αυτό να κρίνουμε αν ο μεταβολισμός μας βρίσκεται σε επαρκή εγρήγορση.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved