Θηλασμός και αλλεργίες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο θηλασμός του αλλεργικού παιδιού.

Θηλασμός και αλλεργίες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Την εποχή που ο θηλασμός είχε εγκαταλειφθεί σχεδόν πλήρως στο δυτικό κόσμο, οι πρωτοπόροι γιατροί που ήλπιζαν στην επαναφορά του, πίστευαν πως τα παιδιά που θα θήλαζαν δεν θα εμφάνιζαν προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, κολικούς κ.α. Δυστυχώς, όπως ξαναείπαμε στο παρελθόν σε προηγούμενα άρθρα μας, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και αυτός είναι ένας από τους μύθους υπέρ του θηλασμού. Τα προβλήματα δεν συναντώνται συχνά στα μωρά που θηλάζουν, εντούτοις υπάρχουν.

thilasmos allergies 3

Ποιες τροφές να αποφεύγει μια μαμά που θηλάζει;

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που μπορεί, μέσα από το γάλα της μητέρας του να επηρεάσουν ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά είναι:

το γάλα αγελάδας και τα γαλακτοκομικά προιόντα (βούτυρο, γιαούρτι, τυρί, κρέμα γάλακτος, παγτό και ο,τιδήποτε περιέχει γάλα), το σιτάρι, (ψωμί, μακαρόνια, πίτε και ο,τιδήποτε περιέχει αλεύρι από σιτάρι), τα αυγά, τα εσπεριδοειδή, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αλλαντικά, η σοκολάτα και γενικώς οι τροφές που περιέχουν χρωστικές ουσίες.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το μωρό;

Τα συμπτώματα των μωρών που έχουν κάποια τροφική αλλεργία μπορεί να ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

thilasmos allergies 1
  • συμπτώματα από το δέρμα (έκζεμα ξηρό ή με εκροή υγρού με ή χωρίς φαγούρα)
  • συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμετό, διάρροια, αίμα στα κόπρανα, κολικούς, δυσκοιλιότητα)
  • συμπτώματα από το νευρικό σύστημα (ευερεθιστότητα, αϋπνία, ανησυχία)

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν η μητέρα καταναλώνει επανειλημμένα κάποια τροφή, στην οποία το μωρό έχει ευαισθητοποιηθεί κατά την ενδομήτρια ζωή δια μέσου του πλακούντα ή στο μαιευτήριο, όταν πήρε ξένο γάλα , παρόλο που εσείς θέλατε να μην πάρει. Πολλά μωρά εμφανίζουν συμπτώματα και από τις τρεις κατηγορίες.

Εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένειά σας, μειώστε ή αποκλείστε από το διαιτολόγιό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τις πολύ αλλεργιογόνες τροφές, που αναφέρονται και πιο πάνω. Κάντε το ίδιο, εάν εμφανίσατε σημαντική ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένη διάγνωση αλλεργία σε κάποια τροφή, πρέπει η μητέρα να σταματήσει να καταναλώνει οτιδήποτε την περιέχει.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved