Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό;

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρώτης περιόδου μετά τη γένννα; 

Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό;

Για εννέα μήνες είχατε ξεχάσει τι σημαίνει περίοδος. Όμως, μετά τη γέννηση του μωρού και συγκεκριμένα μετά από έξι έως οκτώ εβδομάδες, η περίοδος επιστρέφει εκτός αν θηλάζετε .

Όσες γυναίκες θηλάζουν αποκλειστικά μπορεί να μην έχουν περίοδο καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού.Εάν η περίοδος σας επιστρέψει γρήγορα μετά τη γέννα και είχατε κολπικό τοκετό , ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε τη χρήση ταμπόν κατά τη διάρκεια της πρώτης σας εμμήνου ρύσεως.
Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας εξακολουθεί να αναρρώνει και τα ταμπόν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τραυματισμό.

Θηλασμός και περίοδος

Η προλακτίνη, η ορμόνη που απαιτείται για την παραγωγή μητρικού γάλακτος, καταστέλλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Ως αποτέλεσμα, δεν έχετε ωορρηξία ή δεν απελευθερώνετε ωράρια για γονιμοποίηση. Χωρίς αυτήν τη διαδικασία, πιθανότατα δεν θα έχετε εμμηνόρροια.

Είναι διαφορετική η περίοδος μετά τον τοκετό;

Όταν επιστρέφει η περίοδός σας ίσως παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη.Οπως:

  • έντονες κράμπες
  • περισσότερη ροή αίματος
  • ροή που φαίνεται να σταματά και να αρχίζει
  • έντονο πόνο ( ή καθόλου )
  • μειωμένο και άστατο κύκλο

Η πρώτη περίοδος μετά την εγκυμοσύνη σας μπορεί να είναι πιο έντονη από τη συνηθισμένη. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου, κατά τους πρώτους κύκλους που ακολουθούν τον τοκετό ποικίλλει από μικρή έως εξαιρετικά μεγάλη, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί και θα σταροποιηθεί όπως και πρώτα.Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ , οι περισσότερες γυναίκες μετά τον τοκετό θα έχουν «φυσιολογικό» εμμηνορροϊκό κύκλο 21 έως 35 ημερών με αιμορραγία που διαρκεί 2 έως 7 ημέρες.

Ξεχωρίστε τα λόχια από την περίοδο

Τα λόχια αποτελούνται από αίμα, βλέννα καθώς και ιστό της μήτρας. Συνήθως διαρκούν έως 6 εβδομάδες, η ροή μειώνεται προοδευτικά ενώ το χρώμα τους μέρα με τη μέρα θα αλλάζει και από κοκκινωπό θα γίνεται κίτρινο και στο τέλος διαυγές.

Πηγή: healthline.com

DPG Network
Δείτε επίσης