Απότομη διακοπή θηλασμού: Πώς επηρεάζει τη μητέρα

Τι συμβαίνει όταν η μητέρα σταματά αιφνίδια να θηλάζει;

Απότομη διακοπή θηλασμού: Πώς επηρεάζει τη μητέρα

Μερικές φορές ο απογαλακτισμός μπορεί να συμβεί λόγω μιας απροσδόκητης κατάστασης ή μιας ιατρικής έκτακτης ανάγκης.Ωστόσο ο ξαφνικός απογαλακτισμός έχει σωματικές, ορμονικές και συναισθηματικές επιπτώσεις σε εσάς και το μωρό σας.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι:

  • Επώδυνη διόγκωση του μαστού
  • Μόλυνση του μαστού ή απόστημα στο στήθος
  • Διαρροή γάλατος από τη θηλή
  • Πυρετός


Ξαφνικός απογαλακτισμός και κατάθλιψη

Εάν ο απογαλακτισμός δεν ήταν κάτι που θέλατε, μπορεί να σας προκαλέσει θλίψη, θυμό ή ενοχή. Όμως ακόμα κι αν ανυπομονούσατε για το τέλος του θηλασμού, μπορεί να εκπλαγείτε με τις μεταπτώσεις που θα υπάρξουν στη διάθεσή σας. Η θλίψη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη σε γυναίκες που έχουν υποφέρει από κατάθλιψη στο παρελθόν.

apogalaktismos

Αντιμετώπιση του ξαφνικού απογαλακτισμού

  • Για να μειώσετε τη σωματική ταλαιπωρία, αφαιρέστε λίγο μητρικό γάλα είτε με το χέρι είτε με αντλία.
  • Φορέστε ένα σουτιέν που στηρίζει το στήθος αλλά δεν είναι πολύ σφιχτό. Η επιλογή ενός σουτιέν που προσπαθεί να δεσμεύσει το στήθος θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοίμωξη του μαστού ή να φράξει τη θηλή.
  • Τα φύλλα κρύου λάχανου , οι κρύες κομπρέσες ή οι παγοκύστες μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο των πρησμένων μαστών. Με τη συνεχιζόμενη χρήση, οι κρύες κομπρέσες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Πώς ο ξαφνικός απογαλακτισμός επηρεάζει τα παιδιά

Ο σταδιακός απογαλακτισμός επιτρέπει σε ένα παιδί να προσαρμόζεται αργά και να συνηθίζει το νέο τρόπο σίτισης. Όμως, όταν ο θηλασμός σταματά ξαφνικά, το μωρό μπορεί να επηρεαστεί με πολλούς τρόπους.Μπορεί να αρνείται να πιει γάλα με το μπουκάλι, ειδικά εάν η μητέρα του είναι αυτή που προσπαθεί να το δώσει. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι πολλά μωρά είναι ιδιότροπα, εκνευρισμένα ή ακόμα και θυμωμένα όταν δεν μπορούν να θηλάσουν.
Και επειδή ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη αρκετών κοινών παιδικών ασθενειών, ο ξαφνικός απογαλακτισμός ενός νεογέννητου ή ενός νεαρού βρέφους μπορεί να το κάνει πιο ευάλωτο σε αναπνευστικές λοιμώξεις ή ιώσεις.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved