Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρώτη έμμηνος ρύση μετά τη γέννα: Πότε έρχεται και  πώς επηρεάζει ο θηλασμός;

Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση. Ως γνωστόν, τους εννέα μήνες της κύησης, οι μέλλουσες μαμάδες δεν έχουν έμμηνο ρύση, αυτό ωστόσο δεν διαρκεί για πάντα.

Το πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό επηρεάζεται από το εάν η νέα μητέρα θηλάζει ή όχι,. Σύμφωνα με το whattoexpect.com, για τις θηλάζουζες μητέρα η περίοδος επανέρχεται μεταξύ έξι και εννέα μηνών μετά τη γέννα, ενώ για τις νέες μαμάδες που δεν θηλάζουν, μπορεί να επέλθει νωρίτερα γύρω στις πρώτες τρεις και δέκα εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Πώς ο επηρεάζει ο θηλασμός την πρώτη έμμηνο ρύση μετά τον τοκετό;

Η επιστροφή της περιόδου εξαρτάται από τον θηλασμό και το πόσο σύντομα οι ορμόνες επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Για να επανέλθει η έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό πρέπει πρώτα να πέσουν τα επίπεδα της προλακτίνης τα οποία σχετίζονται με τον θηλασμό και που στην εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Κατά τον θηλασμό, τα επίπεδα προλακτίνης δεν μειώνονται, συνεπώς καταστέλλονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες και ο εγκέφαλος δεν δίνει εντολή για ωορρηξία.

Πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό

Ο θηλασμός δεν εξασφαλίζει ότι μία γυναίκα δεν είναι γόνιμη την περίοδο που θηλάζει. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η πρώτη περίοδος δεν έχει επιστρέψει, η σύλληψη είναι πιθανή.

Αλλάζει η περίοδος μετά τον τοκετό;

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αλλάζουν το σώμα χρειάζεται χρόνος μέχρι να επανέλθει. Στους πρώτους κύκλους μετά τη γέννα ενδέχεται να παρατηρήσετε αλλαγές και στην περίοδό σας όπως ισχυρότερες ή ελαφρύτερες κράμπες, μεγαλύτερη ροή αίματος ακόμα και μικρούς θρόμβους αίματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved