Μαμάδες με ημικρανία: Πώς επηρεάζει το μαγνήσιο στην αντιμετώπισή της;

Πώς η διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες;

Μαμάδες με ημικρανία: Πώς επηρεάζει το μαγνήσιο στην αντιμετώπισή της;

Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες και άνδρες. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο οποίος όμως μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα όπως ναυτία και η ευαισθησία στο φως.

Ο τρόπος ζωής, το άγχος, οι διατροφικές συνήθειες και η κληρονομικότητα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία.

Πώς επηρεάζει η διατροφή και η έλλειψη μαγνησίου τις ημικρανίες;

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο, η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών και συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο;

Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, το μαγνήσιο εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Επιλέον, περίπου το 10% του μαγνησίου που προσλαμβάνουμε καθημερινά βρίσκεται και στο νερό.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η συμπληρωματική χρήση μαγνησίου;

Όπως αναφέρει και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας. Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved