Yoga για εγκύους: Το Mothersblog ήταν εκεί και μοιράζεται μαζί σας τη μοναδική αυτή εμπειρία (εικόνες και βίντεο)

Πριν λίγους μήνες μάθατε ότι θα φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας και ζείτε μοναδικές στιγμές! Μήπως ήρθε η ώρα να τις ενισχύσετε κάνοντας μαθήματα yoga;

Yoga για εγκύους: Το Mothersblog ήταν εκεί και μοιράζεται μαζί σας τη μοναδική αυτή εμπειρία (εικόνες και βίντεο)

Από την Άλκηστη Κοϊνάκη

Η λέξη «yoga» προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει «ένωση νου και σώματος».

Η γιόγκα δεν είναι απλές ασκήσεις γυμναστικής, ούτε ασκήσεις που καταπολεμούν το άγχος, όπως νομίζουν πολλοί. Είναι μία στάση ζωής, μία ολόκληρη φιλοσοφία αντίληψης των πραγμάτων. Δυναμώνει το σώμα, ηρεμεί το νου και προσφέρει την απόλυτη ευεξία.

Η κ. Ξένια Ντόβα και δεκάδες μέλλουσες μανούλες κάθε εβδομάδα, πιστές στο ραντεβού τους, αφιερώνουν λίγες ώρες στην αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος και προετοιμάζονται για τη μεγάλη ώρα του τοκετού.

1yoga8 1

Τα ζεστά χρώματα, η απαλή μουσική και τα κεριά είναι η ιδανική ατμόσφαιρα για μία εγκυμονούσα να χαλαρώσει και να αισθανθεί πιο κοντά της το μωράκι που μεγαλώνει μέσα της.

1yoga9 1

Τα χέρια, τα πόδια, η κοιλιά, όλο το σώμα κινούνται με ένα σκοπό: τη χαλάρωση και ταυτόχρονα τον απόλυτο έλεγχο του σώματος.

1yoga2 1
1yoga6 1

Μετά τις ασκήσεις, σειρά έχει το μασάζ και έπειτα η απόλυτη ηρεμία. Τα φώτα σβήνουν και η μέλλουσα μαμά αφιερώνει λίγες στιγμές στον εαυτό της και στο μωράκι της.

1yoga4 1

Πώς όμως βιώνει μία μέλλουσα μαμά αυτή τη μοναδική εμπειρία;

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι αυτό το χρόνο τον αφιερώνω σε εμένα και στο μωρό μου. Σίγουρα υπάρχουν οφέλη από την άσκηση αυτή καθ' αυτή, αλλά το ψυχολογικό κομμάτι θεωρώ είναι το πιο σημαντικό.» Σόνια

«Διανύω τον έβδομο και αισθάνομαι πολύ όμορφα! Το αποφάσισα γιατί ήθελα να γνωρίσω καλύτερα το σώμα μου και να αισθανθώ πιο κοντά το μωρό μου. Η yoga σε κάνει να αισθάνεσαι μία ευεξία, ξεκλειδώνει το σώμα σου και σίγουρα θα βοηθήσει πολύ στον τοκετό.» Χριστίνα

«Η yoga με κέρδισε γιατί είμαι αγχώδης σαν άνθρωπος, οπότε νιώθω να με ωφελεί πολύ. Χαλαρώνει πρώτα εμένα και κατ' επέκταση το μωρό μου. Όπως μας λέει και καθηγήτρια στο μάθημα, προσπαθώ να το φανταστώ!» Κλειώ

Η κ. Ξένια Ντόβα, καθηγήτρια yoga του προγράμματος «Prana Yoga», την ώρα του μαθήματος δίνει οδηγίες στις μέλλουσες μαμάδες για τις ασκήσεις, τις αναπνοές αλλά και για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις ώρες του τοκετού.

Την ώρα του μαθήματος δεν καθοδηγείτε απλά τις μαθήτριές σας για το πώς θα κάνουν μία άσκηση, αλλά τις παροτρύνετε να συγκεντρώνονται στο μωρό τους, στις ανάσες τους και στο πώς να βιώσουν τον τοκετό. Θεωρείται ότι είναι καλύτερο για μία μαμά να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό;

Είναι μεγάλη χαρά για μία μαμά να φέρνει στον κόσμο το μωρό της με φυσιολογικό τοκετό, αλλά εξαρτάται πάντα και από διάφορους παράγοντες. Εγώ προσπαθώ να φέρω τις μέλλουσες μαμάδες σε επαφή με τη φύση τους, να την εμπιστευτούν, να εμπιστευτούν την αναπνοή τους, το σώμα τους, την ηρεμία τους, έτσι ώστε ο φυσικός τοκετός να μπορεί να γίνει πιο εύκολος. Και εγώ τα παιδιά μου τα γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς επισκληρίδιο, χωρίς κανένα φάρμακο. Είχα εκπαιδεύσει τον εαυτό μου ότι κάθε σύσπαση θα με έφερνε πιο κοντά στο μωρό μου και δεν ένιωθα πόνο! Όταν μία γυναίκα είναι ήρεμη, ακούει την αναπνοή της, μπορεί να καταφέρει να μην αισθανθεί πόνο.

Η yoga μπορεί δηλαδή να βοηθήσει μία γυναίκα να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο;

Βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Βοηθάει με τις ασκήσεις και με την ηρεμία που προσφέρει. Η yoga ενισχύει τη σχέση εμβρύου και μητέρας. Είναι καλό, μία έγκυος να βάζει τα χέρια της στην κοιλιά της, να μιλάει στο μωρό της και το έμβρυο θα γυρίσει πιο εύκολα. Ένα μωρό δεν είναι κούκλα, είναι ένα ον που έχει νοημοσύνη, όμως πρέπει να σεβαστούμε αν μερικά μωρά δεν μπορούν να γυρίσουν για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα ένας φυσιολογικός τοκετός να μην είναι εφικτός. Άλλωστε, κάθε μωρό και κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική.

Οι εγκυμονούσες που έρχονται να κάνουν μάθημα είναι καθόλου φοβισμένες τις πρώτες φορές, μην τραυματίσουν ή ταλαιπωρήσουν το μωρό τους;

Η εγκυμοσύνη είναι γενικά μία περίοδος που σε κάθε γυναίκα βγαίνουν κάποιες ανασφάλειες, είναι μέρος της αγωνίας του καινούριου. Σίγουρα όμως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλό για μία έγκυο να κάνει yoga;

Οι περισσότερες κάνουν δύο φορές την εβδομάδα, αλλά μία μέλλουσα μαμά μπορεί να κάνει και κάθε μέρα ή κάθε φορά που το έχει ανάγκη. Οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν μέλλουσες μαμάδες που έρχονται μέχρι και λίγο πριν γεννήσουν!

Αν λοιπόν και εσείς σε λίγους μήνες φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας, δοκιμάστε το και σίγουρα θα ωφελήσετε εσάς τις ίδιες αλλά και το μωρό σας. Μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη είναι η αφετηρία για το πιο όμορφο ταξίδι στη ζωή μιας γυναίκας, και πρέπει να την χαρείτε όσο περισσότερο γίνεται!

Δείτε το βίντεο και περισσότερες φωτογραφίες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved