Βοηθά το pilates στην απώλεια βάρους; Οι ειδικοί απαντούν

Πολλοί αναρωτιούνται αν το pilates που βοηθά στην μυϊκή ενδυνάμωση, αδυνατίζει κιόλας.

Νίκη Παπανικολάου
Βοηθά το pilates στην απώλεια βάρους; Οι ειδικοί απαντούν
Bigstock

Το pilates είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας με πλήθος επωνύμων της ελληνικής showbiz να το έχουν επιλέξει ως άσκηση για να είναι σε φόρμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ντορέττα Παπαδημητρίου, την Σταματίνα Τσιμτσιλή, την Ιωάννα Μαλέσκου, τον Κωστή Μαραβέγια και πολλούς άλλους.

Τα οφέλη του pilates

Το pilates εστιάζει στη βελτίωση της δύναμης των μυών, της ευλυγισίας, της σταθερότητας και της σωστής αναπνοής μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων που εκτελούνται είτε στο χαλάκι είτε στο κρεβάτι (pilates reformer).

Πρόκειται για ένα είδος άσκησης του νου και του σώματος με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: μπορούν να το κάνουν όλοι καθώς βασίζεται στη σωστή στάση σώματος.

Επίσης, δρα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά ως αποκατάσταση από τραυματισμούς.

pilates-gia-mamades.jpg

Είναι το pilates αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Κι ερχόμαστε στο ερώτημα που έχουν αρκετοί πριν ξεκινήσουν pilates: βοηθά στην απώλεια βάρους ή όχι;

«To pilates μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και τελικά να χάσετε βάρος αλλά τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα. Όλοι πρέπει να διατηρούμε τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση και επίσης να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά. Κι όλες αυτές οι υγιεινές πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους», εξηγεί η Jacquelyn Brennan, CSCS, εκπαιδεύτρια pilates.

Ενώ κατά το pilates μπορείτε να καίτε ορισμένες θερμίδες, η πραγματική απώλεια βάρους εξαρτάται από την ένταση της προπόνησης, τη συχνότητα της άσκησης και τον τρόπο ζωής, γενικά. Για μεγαλύτερη απώλεια βάρους, η συνδυαστική άσκηση που περιλαμβάνει αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Επίσης, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών. Είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα λιπαρά και τη ζάχαρη.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια. Πρέπει λοιπόν να βρείτε ένα πρόγραμμα άσκησης και διατροφής που να ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας και να το ακολουθήσετε με συνέπεια.

pilates-gimnastiki-koiliakoi.jpg

Σωστή προπόνηση

Σύμφωνα με την Gabbi Berkow, RD, CPT, διατροφολόγο και εκπαιδεύτρια pilates, το σημαντικό όταν κάνετε pilates είναι να υπάρχει δίπλα σας ένας ειδικός που θα σας καθοδηγεί και θα σας εξηγεί πώς να κάνετε τις ασκήσεις. «Το pilates δεν πρέπει να είναι απλώς μια σειρά από αργές, εύκολες διατάσεις. Πρέπει να συμβάλλει στη συνολική ημερήσια καύση θερμίδων για να κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους», προσθέτει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved