Πώς να κάψετε περισσότερες θερμίδες όταν περπατάτε

Εκμεταλλευτείτε το περπάτημα για να καίτε θερμίδες.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς να κάψετε περισσότερες θερμίδες όταν περπατάτε
Bigstock

Δεν είναι μυστικό ότι το περπάτημα κάνει καλό. Πολλοί από εσάς προσπαθείτε να κάνετε αυτά τα προτεινόμενα 10.000 βήματα την ημέρα που σας παροτρύνουν οι έξυπνες συσκευές που «παρακολουθούν» τη φυσική μας κατάσταση, όχι με πάντα με επιτυχία είναι η αλήθεια.

Πόσες όμως θερμίδες καίτε πραγματικά και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το περπάτημα που κάνετε μέσα στην εβδομάδα;

9cab4a85-perpatima.jpg

Αλλαγή ρυθμού

Θα έχετε ακούσει ότι αν περπατάτε με γρήγορο βηματισμό και με μια σχετική ένταση, καίγονται περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το περπάτημα, ωστόσο, είναι μια μορφή μέτριας άσκησης κι όχι υψηλής έντασης.

Έρευνα δείχνει ότι η αλλαγή του βηματισμού για να μεταβάλει την ένταση κατά τη διάρκεια της βόλτας μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά 6% έως 20% περισσότερο από το να αν περπατούσατε με ένα σταθερό μοτίβο.

Δώστε προσοχή στον καρδιακό σας ρυθμό και στο πώς αισθάνεστε

Οι έξυπνες συσκευές που καταγράφουν τη φυσική σας κατάσταση δεν είναι εντελώς ανακριβείς. Δίνουν μια εικόνα της προόδου ως προς τους στόχους σας για καύση θερμίδων. Επίσης, μετρούν τους καρδιακούς ρυθμούς κι έτσι μπορείτε να γνωρίζετε τις αντοχές σας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για να υπολογίσετε τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό, αφαιρέστε την ηλικία σας από το 220. Για παράδειγμα, εάν είστε 48 ετών, ο εκτιμώμενος μέγιστος καρδιακός σας ρυθμός υπολογίζεται ως 220 - 48 = 172 χτύπους ανά λεπτό.

Ακολουθώντας το παράδειγμα ενός ατόμου 48 ετών, ένας μέτριας έντασης καρδιακός ρυθμός θα ήταν μεταξύ περίπου 110 και 131 παλμών ανά λεπτό. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου άσκησης, θα νιώσετε τον ρυθμό της αναπνοής σας να αυξάνεται αλλά θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε με πλήρεις προτάσεις.

perpatima.jpg

Εναλλακτικές διαδρομές

Επιλέξτε διαφορετικές διαδρομές κάθε φορά για περπάτημα οι οποίες να έχουν κι έναν βαθμό δυσκολίας (κάποιες ανηφόρες ενδεχομένως). Επίσης, ανάλογα τα χιλιόμετρα που κάνετε, δοκιμάστε εναλλαγές με γρήγορο και αργό ρυθμό βαδίσματος.

Καλή φυσική κατάσταση

Το περπάτημα είναι μια απίστευτα ευεργετική μορφή άσκησης με πολλά οφέλη για την συνολική υγεία πέρα ​​από την απλή καύση θερμίδων. Επιπλέον, αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο προσιτή μορφή άσκησης επειδή δεν απαιτεί ειδικά ρούχα, εξοπλισμό ή συνδρομές.

Είτε λοιπόν ο στόχος σας είναι η απώλεια λίπους, η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης ή γενικά της υγείας και ευεξίας σας, το περπάτημα προσφέρει όλα αυτά και πολλά άλλα.

Με πληροφορίες από το edition.cnn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved