Τρεις πρακτικές διαχείρισης άγχους

Αισθάνεστε εξάντληση; Δεν είστε μόνες. 

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Τρεις πρακτικές διαχείρισης άγχους
Bigstock

Το ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει χρόνος αλλά με αυτές τις τρεις απλές «πρακτικές» μπορεί να καταφέρετε, σταδιακά, να διώξετε το στρες της καθημερινότητας και να ανακουφιστείτε.

Παστίλιες μέντας

Η δροσερή αναπνοή βοηθά το νευρικό σας σύστημα και το μυαλό σας να ηρεμήσουν. Τρώγοντας μια παστίλια μέντας θα νιώσετε έναν δροσερό αέρα να κατακλύζει το στόμα σας. Κρατήστε για μία πολύ σύντομη στιγμή την εισπνοή σας και εκπνεύστε αργά από τα χείλη σαν να φυσάτε ένα κερί. Επαναλάβετε από τρεις έως πέντε φορές. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε.

Η ηρεμία ξεκινά από εμένα

Ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας διαδραματίζεται στο μυαλό μας, μέσω της μνήμης ή μέσω της φαντασίας μας. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι η δυνατότητα να επιλέγουμε τις σκέψεις μας είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία ενάντια στο άγχος και την πίεση.

Όπως έχει πει και ο ένας από τους πιο γνωστούς ψυχολόγους και φιλοσόφους της Αμερικής, ο William James: «Το μεγαλύτερο όπλο κατά του στρες είναι η ικανότητά μας να επιλέγουμε μια σκέψη αντί μιας άλλης». Είναι η προοπτική που επιλέγουμε, και όχι τα γεγονότα που βιώνουμε, που τελικά καθορίζει το πού βρισκόμαστε στη ζωή μας.

Πηγαίνετε μία βόλτα στην φύση

Κάντε έναν μικρό περίπατο και στρέψτε την προσοχή σας στις πέντε αισθήσεις σας. Καθώς περπατάτε, ονομάστε πέντε πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, τέσσερα πράγματα που βλέπετε, τρία πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε, δύο πράγματα που μπορείτε να αισθανθείτε και ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε.

Δεν μπορείτε να βγείτε έξω για μια βόλτα; Κάντε αυτήν την λίστα στο μυαλό σας οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.

Μερικά επιπλέον tips:

  • Πιείτε ένα δροσερό ή κρύο ποτήρι νερό.
  • Αγκαλιάστε τον εαυτό σας ή ένα από τα αγαπημένα σας πρόσωπα για 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα.
  • Πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές, χαλαρώνοντας τους ώμους μακριά από τα αυτιά σε κάθε εκπνοή.
  • Επαναλάβετε στον εαυτό σας: «Είμαι αρκετή.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved