To φρούτο που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία σε 4 ημέρες

Σύμφωνα με μελέτη υπάρχει ένα φρούτο που επιδρά θετικά στη διάθεσή σας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κι αυτό δεν είναι άλλο από το ακτινίδιο.

Νίκη Παπανικολάου
To φρούτο που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία σε 4 ημέρες
Bigstock

Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά λόγω των θρεπτικών τους συστατικών προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Φαίνεται όμως πώς ένα συγκεκριμένο φρούτο συμβάλλει σημαντικά στην καλή διάθεση κι αυτό δεν είναι άλλο από το ακτινίδιο.

Ψυχική υγεία και ακτινίδιο

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οτάνγκο που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Nutrition, το ακτινίδιο βελτιώνει τη διάθεση και μάλιστα μόλις σε τέσσερις μέρες!

«Είναι υπέροχο να γνωρίζουν οι άνθρωπο ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή τους, όπως η προσθήκη ακτινιδίων, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθάνονται καθημερινά», σχολίασε η συν-συγγραφέας της μελέτης Tamlin Conner η οποία διδάσκει ψυχολογία στο ένα λόγω πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ευρήματα παρέχουν έναν απτό και προσιτό τρόπο στους ανθρώπους να υποστηρίξουν την ψυχική τους ευεξία.

gunaika-aktinidio.jpg

Ακτινίδιο : θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες , κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες Ε και Β.

Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη διάθεση και ευεξία ενώ η ανεπάρκειά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης.

aktinidio.jpg

Αποτελέσματα έρευνας για ακτινίδιο και ψυχική υγεία

Οι ερευνητές προκειμένου να εξετάσουν την επίδραση του ακτινίδιου στην ψυχική υγεία, παρακολούθησε για 8 εβδομάδες 155 ενήλικες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C.

Οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά είτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C ή δύο ακτινίδια και έπρεπε να περιγράψουν τη διάθεσή τους, την ποιότητα και τις ώρες του ύπνου, τη σωματική τους δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ακτινίδια βελτίωσαν τη ζωτικότητα και τη διάθεσή τους μέσα σε τέσσερις ημέρες ενώ τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά την 14η ημέρα. Η βιταμίνη C ως συμπλήρωμα, από την άλλη πλευρά, βελτίωσε οριακά τη διάθεση μέχρι την 12η ημέρα.

«Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία, οπότε τα περιθώρια βελτίωσης ήταν μικρά αλλά παρόλα αυτά ανέφεραν τα οφέλη από την κατανάλωση των ακτινιδίων ή τη χορήγηση της βιταμίνη C», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Ben Fletcher και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι αυτό που τρώμε μπορεί να έχει σχετικά γρήγορο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved