Οι σούπερ τροφές του χειμώνα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ποια είναι τα super foods του χειμώνα και τι προσφέρει το κάθε ένα στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Οι σούπερ τροφές του χειμώνα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Bigstock

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού και αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, ιστούς και όργανα. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι ο πιο απλός τρόπος για να το ενισχύσετε φυσικά και τον χειμώνα υπάρχουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να σας δώσουν το boost που έχετε ανάγκη.

Σύμφωνα με το Healthnews, οι ειδικοί προτείνουν:

Εσπεριδοειδή φρούτα για βιταμίνη C και πολυφαινόλες

Τα εσπεριδοειδή φρούτα έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα και δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό. Περιέχουν βιταμίνη C και βιοενεργές πολυφαινόλες όπως είναι η νευρατίνη και η ναρινγίνη. Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι πολυφαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Ρόδι, πλούσιο σε ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιοενεργά συστατικά τα οποία είναι γνωστά για αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, όπως οι πολυφαινόλες ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία βασίζονται στο ρόδι, εάν ωστόσο εντάξετε στη διατροφή σας το φρούτο ή τον χυμό ροδιού, μπορείτε να έχετε φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Σκόρδο, μία πολύ καλή πηγή αλλισίνης

Η αλλισίνη είναι μία ένωση που περιέχει θείο και απελευθερώνεται όταν κόβετε το σκόρδο. Σε αυτήν την ένωση οφείλει και το έντονο και τόσο ιδιαίτερο άρωμά του. Έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που καταπολεμούν τα βακτήρια και ιούς.

skordo-apwleia-kilwn.jpg

Μούρα και πιπεριές για ρεσβερατρόλη

Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα περιέχουν ρεσβερατρόλη ουσία που χρησιμοποιείται και σε πολλά φάρμακα ιώσεων και κρυολογήματος.

Βρόμη και μανιτάρια για βήτα-γλυκάνη

Τι κοινό έχει η βρόμη και τα μανιτάρια; Και οι δύο τροφές περιέχουν βήτα-γλυκάνη, η οποία ενεργοποιεί και προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

mpol-vromis-milopita.jpg

Σοκολάτα, πλούσια σε τρυπτοφάνη

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει διάφορα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως πολυφαινόλες, προκυανιδίνες και θεοβρωμίνες οι οποίες ρυθμίζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον περιέχει τρυπτοφάνη, ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα και δομικό στοιχείο για τη σύνθεση σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας. Το χρόνιο στρες επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεπώς και η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε τρυπτροφάνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved