Μαμά και διατροφή: Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ

Πόση καφεΐνη μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά. 

Μαμά και διατροφή: Μύθοι και αλήθειες για τον καφέ
Bigstock

Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου, ηπατικών παθήσεων, κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων. Παράλληλα, όμως ο καφές συνδέεται με την απώλεια περίπου 36 λεπτών νυχτερινού ύπνου ημερησίως, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο λιγότερος είναι ο ύπνος.

Τελικά πόσο καφέ μπορούμε να πίνουμε καθημερινά;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος, Λουκία Γερακίτη, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις αλήθειες και τα ψέματα σχετικά με την κατανάλωση καφέ.

Οφέλη από την κατανάλωση καφέ

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές έχει παραπάνω από χίλια βιοενεργά συστατικά μεταξύ αυτών πολυφαινόλες, άρα έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί μετά την κατανάλωση καφέ να παρουσιάζουν ταχυπαλμία. Η κυρία Γερακίτη ανέφερε ότι αν μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ παρουσιάζονται δυσάρεστα συμπτώματα, τότε μπορεί να γίνει λόγος για δυσανεξία στην καφεΐνη κι είναι κάτι πολύ σπάνιο. Σύμφωνα με τον FDA μπορούμε να καταναλώνουμε μέχρι και 3 – 4 ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Παλιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι ο ντεκαφεϊνέ ήταν έντονα επεξεργασμένο προϊόν, τώρα πια όμως η διαδικασία της αποκαφενοποίησης του γίνεται με φίλτρα νερού, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται με φυσικούς τρόπους.

kafes-ofeli-gia-ton-organismo.jpg

Ελληνικός vs Espresso

Ο ελληνικός καφές διαφέρει στα «ψιλά γράμματα» από τον espresso κι έχει περισσότερη αντικαρκινική δράση. Tο βασικό μήνυμα είναι να πίνει κάποιος τον καφέ του χωρίς πρόσθετα.

Είναι υγιεινό το γάλα στον καφέ τελικά;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι με το γάλα προσθέτουμε αμινοξέα, άρα μπορούμε να έχουμε κι ένα επιπλέον όφελος στα αντιοξειδωτικά του.

Ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό;

Ο καφές αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό αλλά παροδικά. Επιπλέον η κατανάλωση καφέ βοηθάει στην αύξηση απόδοσης και στα αθλήματα αντίστασης κι αντοχής.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα είπε η διαιτολόγος - διατροφολόγος, Λουκία Γερακίτη για τον καφέ στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved