Πέντε αντιφλεγμονώδεις τροφές για τις σαλάτες σας – Τι δείχνουν σχετικές έρευνες

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα νοστιμέψουν και θα αυξήσουν τη διατροφική αξία της σαλάτας σας.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πέντε αντιφλεγμονώδεις τροφές για τις σαλάτες σας – Τι δείχνουν σχετικές έρευνες
Bigstock

Έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, αναφέρει ότι παράγοντες όπως η ανθυγιεινή διατροφή, το έντονο άγχος, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες φλεγμονές στο σώμα. Μακροπρόθεσμα οι φλεγμονές μπορεί να κάνουν πιο εύφορο το έδαφος για εμφάνιση ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης κ.α..

Η διατροφή μπορεί να περιορίσει τις φλεγμονές στο σώμα και αυτό γιατί πολλές τροφές λόγω των συστατικών που περιέχουν, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι σαλάτες ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν, μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα, χορταστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

salata-apwleia-varous.jpg

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που αξίζει να προσθέσετε στις συνταγές σας παρακάτω.

Ρόδι

Το ρόδι περιέχει φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή, βιοενεργά δηλαδή συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, η συχνή κατανάλωση ροδιού ωφελεί τη συνολική υγεία του οργανισμού και προστατεύει από συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, καρδιακές ασθένειες, ακόμα και μερικούς τύπους καρκίνου. Τα ρόδια περιέχουν επίσης, ανθοκυανίνες, οι οποίες και δίνουν στο φρούτο το έντονο κόκκινο χρώμα τους και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Τέλος, έχουν 85% περιεκτικότητα σε νερό, προσφέρουν συνεπώς και ενυδάτωση στον οργανισμό.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία. Περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως η ελαιοκανθάλη η οποία όπως και πολλές ακόμα φαινολικές ενώσεις, σύμφωνα με δημοσίευση του 2018 στο International Journal of Molecular Science, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

elaiolado-apwleia-varous.jpg

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνών και έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι οι τροφές που περιέχουν διαιτητικές φαινόλες όπως είναι τα μαύρα φασόλια, έχουν συσχετιστεί με μείωση των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες.

Καρύδια

Τα καρύδια, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα. Τα καρύδια περιέχουν και πρεβιοτικά τα οποία ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Μούρα

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα goji berries. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition το 2020 αναφέρει ότι τα μύρτιλα μειώνουν τις φλεγμονές λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες και άλλες ενώσεις. Άλλη έρευνα του 2023 έδειξε ότι τα βατόμουρα μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved