Γιατί ζητάτε απεγνωσμένα γλυκό μετά τον ύπνο;

Μπορεί να έχετε συχνά αυτή την επιθυμία για γλυκό, γιατί όμως πάντα μετά τον ύπνο;

Γιατί ζητάτε απεγνωσμένα γλυκό μετά τον ύπνο;
Bigstock

Κατά καιρούς νιώθετε την επιθυμία να φάτε το αγαπημένο σας γλυκό.

Αλλά αν αυτή η λαχτάρα για ζάχαρη είναι καθημερινή και ειδικά όταν ξυπνάτε, πιθανόν να οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Όπως:

Υπογλυκαιμία

Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο λαχταράτε τη ζάχαρη πρωί πρωί είναι γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλά, κοινώς έχετε υπογλυκαιμία. Το επίπεδο γλυκόζης που καθορίζει την υπογλυκαιμία είναι μεταβλητό. Σε άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα κάτω από 3,9 σε mmol/l (70 mg/dl) είναι διαγνωστικά. Σε ενήλικες χωρίς διαβήτη, συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη στιγμή των συμπτωμάτων και βελτίωση όταν το σάκχαρο στο αίμα αποκαθίσταται στο φυσιολογικό επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Διαφορετικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα επίπεδο κάτω από 2,8 mmol/l (50 mg/dl) μετά τη μη κατανάλωση ή μετά την άσκηση. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες στον προσδιορισμό της αιτίας περιλαμβάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και το συνδετικό πεπτίδιο (C peptide) στο αίμα.

496193bb-zaxari.jpg

Διατροφικές συνήθειες

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας κάνουν να την αποζητάτε περισσότερο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Εάν καταναλώνετε τακτικά τέτοιου είδους τροφές, το σώμα σας αναπτύσσει μια ανοχή και με την πάροδο του χρόνου «ζητά» να αναπληρώσετε το κενό. Το κλειδί είναι να τρώτε με μέτρο σνακ που περιέχουν ζάχαρη προσθέτοντας στη διατροφή σας προϊόντα άπαχης πρωτεϊνης και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Παράληψη γευμάτων

Εάν μένετε για ώρες νηστικοί, το σώμα σας θα αντιδράσει. Καθώς το κύριο καύσιμο του οργανισμού είναι η γλυκόζη, θα αναζητήσετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη για άμεση ενέργεια. Αν για παράδειγμα, παραλείψατε το βραδινό, μπορεί να είναι ο λόγος που λαχταράτε γλυκό στη μέση της νύχτας ή όταν ξυπνάτε.

Portrait Of Young Woman Feeling Stress Or Strain Headache. Exhausted Tired Girl Desperate And Stress

Έντονο στρες

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο Journal of Health Psychology, το άγχος συνδέεται με την επιθυμία για ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα. Με άλλα λόγια, μπορεί να έχετε περισσότερη διάθεση για γλυκά όταν αισθάνεστε άγχος.

Υπάρχουν όμως πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι να καταπολεμήσετε το στρες από το φαγητό και ειδικά την κατανάλωση γλυκών όπως:

  • Άσκηση
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Διαλογισμός
  • Ύπνος

Έλλειψη ύπνου

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο λαχταράτε τη ζάχαρη όταν ξυπνάτε είναι ότι δεν κοιμάστε αρκετά. Μελέτη του 2014 στο Nature Communications συνέδεσε τη στέρηση ύπνου με την αυξημένη επιθυμία για ζαχαρούχα, αλμυρά και αμυλούχα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστώνται επτά ώρες ύπνου τη νύχτα για τους ενήλικες και κατανάλωση του τελευταίου γεύματος δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.

Με πληροφορίες από το livestrong.com, el.wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved