Αϋπνία: Αντιμετωπίστε την φυσικά με αυτά τα tips

Η αϋπνία είναι εξουθενωτική, μπορείτε, ωστόσο, να την αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αϋπνία: Αντιμετωπίστε την φυσικά με αυτά τα tips
Bigstock

Ως αϋπνία περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη με διάρκεια μερικές ημέρες ή μακροπρόθεσμη και να διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα.

Η αϋπνία ακολουθείται συνήθως από υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, χαμηλή ενέργεια, ευερεθιστότητα και καταθλιπτική διάθεση. Σύμφωνα με το Mom.com, επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες από ότι τους άντρες λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Για μία μαμά που η καθημερινή της ρουτίνα περιλαμβάνει τρέξιμο και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, η αϋπνία μπορεί να γίνει ακόμα πιο εξουθενωτική.

egkymmosyni-aupnia.jpg

Αντιμετωπίστε την αϋπνία φυσικά

Τα αίτια της αϋπνίας ποικίλουν και διαφέρουν ανά περίπτωση. Αντίστοιχα, υπάρχουν και διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης.

Κάντε μικρές αλλαγές στη βραδινή σας ρουτίνα. Η βραδινή ρουτίνα θα σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα και καλύτερα. Μπορείτε να καθιερώσετε να κάνετε ένα μπάνιο πριν ξαπλώσετε ή να ανάβετε μερικά κεριά στο δωμάτιο.

Μειώστε τα αναψυκτικά και τους καφέδες. Και γενικά ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και ζάχαρη. Ιδανικά πιείτε τον τελευταίο καφέ μέχρι νωρίς το απόγευμα, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό για περίπου έξι με επτά ώρες. Προτιμήστε αφεψήματα χαλαρωτικά όπως ένα χαμομήλι ή φασκόμηλο.

Δοκιμάστε τον συνδυασμό: γάλα και κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς, σύμφωνα με έρευνες, ωφελεί άτομα με φλεγμονές και αρθρίτιδα, ενώ παράλληλα βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και στη χαλάρωση.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση ωφελεί την υγεία συνολικά. Δίνει επίσης, ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Έρευνα του 2015 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν για 150 λεπτά την εβδομάδα επί έξι μήνες, σημείωσαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας.

Στοχεύστε στα 20 τουλάχιστον λεπτά γυμναστική την ημέρα. Βρείτε το είδος που σας ταιριάζει περισσότερο και κάντε τη γυμναστική τρόπο ζωής.

«Η αϋπνία είναι μία περίπλοκη διαταραχή του ύπνου γιατί στην κάθε περίπτωση μπορεί να συντρέχουν διαφορετικοί παράγοντες», αναφέρει η dr Rachel Salas, νευρολόγος σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το νοσοκομείο Johns Hopkins.

«Το πρώτο που κάνουμε είναι να εξετάσουμε συνήθειες που μπορεί να τροφοδοτούν την αϋπνία. Πολλές φορές υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς ως κομμάτι της θεραπείας.»

Με πληροφορίες από healthline.com, mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved