Απώλεια βάρους: Τα οφέλη του επαρκούς ύπνου

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες την ημέρα εάν θέλετε να χάσετε κιλά.

Απώλεια βάρους: Τα οφέλη του επαρκούς ύπνου

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του οργανισμού.

Bigstock

Το σωματικό σας βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ο ύπνος είναι ένας από αυτούς.

Ύπνος και μεταβολισμός

Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Εάν συστηματικά κοιμάστε λιγότερες ώρες αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν άντρες και γυναίκες που ακολουθούσαν μία συγκεκριμένη διατροφή για την απώλεια βάρους, έδειξε όταν για 14 ημέρες κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, έχασαν κατά 55% λιγότερο βάρος και λίπος ενώ ο αριθμός των θερμίδων που κατανάλωναν ήταν ακριβώς ο ίδιος. Ένιωθαν επίσης πιο πεινασμένοι μέσα στη μέρα και συχνά εξαντλημένοι.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο αναφέρουν επίσης ότι η στέρηση ύπνου 4 μόλις ημέρες επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την ινσουλίνη, την ορμόνη δηλαδή που χρειάζεται για να μετατρέψει τη ζάχαρη, τα άμυλα και άλλες τροφές σε ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, η ευαισθησία στην ινσουλίνη σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κατά 30%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το σώμα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα λίπη από την κυκλοφορία του αίματος, οπότε καταλήγει να τα αποθηκεύει ως λίπος.

Η συσχέτιση συνεπώς απώλειας βάρους και ύπνο σχετίζεται κυρίως με το πώς η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση βάρους.

gunaika-upnos.jpg

Τι να κάνετε για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ

Δημιουργήστε μία ρουτίνα ύπνου κατά την οποία κάθε βράδυ θα κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα. Ξαπλώστε νωρίς, για να κοιμηθείτε νωρίς και να συμπληρώσετε τις ώρες ύπνου που χρειάζεστε κάθε βράδυ.

Κλείστε τον υπολογιστή, την τηλεόραση και αφήστε το κινητό στην άκρη. Η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου.

Φροντίστε την κρεβατοκάμαρά σας. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που σας χαλαρώνει και σας ηρεμεί. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου επηρεάζει και την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Προσοχή στο βραδινό γεύμα. Επιλέξτε τροφές υγιεινές, εύπεπτες και ιδανικά φάτε το τελευταίο σας γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο. Τον τελευταίο καφέ της ημέρας ιδανικά πιείτε τον το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, δεδομένου ότι η καφεΐνη μένει στον οργανισμό για 5 με 6 ώρες.

Κάντε ένα μπάνιο να χαλαρώσετε. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο ημερήσιο πρόγραμμα οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας χαλαρώνει και μπορεί να γίνει κομμάτι της βραδινής σας ρουτίνας.

Σβήστε τα φώτα. Το σκοτάδι παρακινεί το σώμα να παράγει την ορμόνη του ύπνου, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το φως.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, το σημείο δηλαδή εκείνο που θεωρείται το κέντρο λήψης αποφάσεων και ελέγχου των παρορμήσεων. Επίσης, η κούραση συσσωρεύεται και το πιθανότερο είναι να δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας ή να συγκεντρωθείτε.

Εάν συστηματικά δεν κοιμάστε αρκετές ώρες δεν έχετε την ψυχική διαύγεια να πάρετε καλές αποφάσεις. Επίσης, επηρεάζεται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και αναζητάτε πιο έντονα κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα, όπως για παράδειγμα ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved