Μαμά και διατροφή: Τα τέσσερα πιο θρεπτικά λαχανικά του φθινοπώρου

Λαχανικά εποχής που αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας. 

Μαμά και διατροφή: Τα τέσσερα πιο θρεπτικά λαχανικά του φθινοπώρου
Τα λαχανικά του φθινοπώρου είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Bigstock

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητα σε μία ισορροπημένη διατροφή και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε κάθε γεύμα.

Τα λαχανικά εποχής είναι πάντα πιο νόστιμα. Το φθινόπωρο την τιμητική τους έχουν τα παντζάρια, η κολοκύθα, το κουνουπίδι και τα πράσα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πληθώρα συνταγών για φαγητά και σνακ και να επωφεληθείτε από τα συστατικά που περιέχει το κάθε ένα από αυτά.

Τα λαχανικά εποχής που αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας το φθινόπωρο

Παντζάρια. Το παντζάρι έχει γλυκιά γεύση και είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης βεταΐνη που αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών και βητακυανίνη που ενισχύει την αποτοξίνωση του αίματος και του συκωτιού.

undefined

Κουνουπίδι. Το κουνουπίδι είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5, ασβεστίου, σιδήρου και φυτικών ινών. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή του διατηρεί τη χοληστερίνη σε σταθερά επίπεδα, κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κολοκύθα. Η γλυκιά κολοκύθα είναι ίσως το σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή της κάνει καλό στην όραση, στην επιδερμίδα και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Πράσο. Το πράσο περιέχει βιταμίνη C, Κ, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και μία μικρή ποσότητα σιδήρου. Έρευνες δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας από μικρόβια και ιούς.

Πόσα λαχανικά πρέπει να τρώτε κάθε μέρα;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι εκείνοι που έτρωγαν δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών κάθε μέρα, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Μικρότερος επίσης ήταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόστου, καρκίνου και εγκεφαλικού.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved