Μαμά και διατροφή: Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες;

Ποια η διατροφική αξία μίας ρυζογκοφρέτας;

Μαμά και διατροφή: Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες;

Μεταξύ άλλων οι ρυζογκοφρέτες βοηθούν και στη διαχείριση του σωματικού βάρους όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο για παράδειγμα του ψωμίου του τοστ.

Bigstock

Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Είναι ένα αγαπημένο σνακ για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να χάσουν κιλά και όταν συνδυάζονται με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών ή φρούτο, γίνεται ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ.

H καλύτερη επιλογή είναι οι ανάλατες ρυζογκοφρέτες από καστανό ρύζι καθώς έχουν την υψηλότερη διατροφική αξία.

Η διατροφική αξία

Μία ρυζογκοφρέτα χωρίς αλάτι και από καστανό ρύζι έχει:

  • Θερμίδες: 35 kcal
  • Υδατάνθρακες: 7,3 gr
  • Πρωτεΐνη: 0,7 gr
  • Φυτικές ίνες: 0,4 gr
  • Μαγγάνιο: 0,3 mg
  • Μαγνήσιο: 11,8 mg

Τα οφέλη

Είναι εύπεπτες. Οι ρυζογκοφρέτες είναι εύπεπτες αλλά παράλληλα χορταστικές και αποτελούν μία καλή εναλλακτική για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κράκερ.

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ρυζογκορφρέτες από καστανό ρύζι περιέχουν φαινολικές ενώσεις, μία ομάδα αντιοξειδωτικών δηλαδή που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή φρούτα και το τσάι. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και άλλες επιβλαβείς ουσίες που προκαλούν χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ως αντικατάστατο για άλλες τροφές πιο παχυντικές όπως ένα bagel ή μία φέτα ψωμί του τοστ. Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, θεωρούνται ότι βοηθούν στην πρόληψη από το διαβήτη τύπου 2.

Τι να προσέξετε

Προτιμήστε τις ρυζογκοφρέτες χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον ρυζογκοφρέτες σε διάφορες γεύσεις γλυκές και αλμυρές, πολλές από τις οποίες δεν είναι τόσο «αθώες» όσο νομίζετε.

Επίσης, καλό είναι να επιλέξετε τις λεπτές ρυζογκοφρέτες για να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνετε.

Με πληροφορίες από health.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved