Αμυγδαλοβούτυρο: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε το αμυγδαλοβούτυρο στη διατροφή σας.

Αμυγδαλοβούτυρο: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες

To αμυγδαλοβούτυρο είναι νόστιμο, υγιεινό, θρεπτικό.

Bigstock

Το φυστικοβούτυρο δεν είναι πλέον τον μόνο ευρέως διαθέσιμο βούτυρο από ξηρούς καρπούς. Πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι και το αμυγδαλοβούτυρο το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Η διατροφική αξία

Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και χωρίς προσθήκη αλατιού έχει:

  • Θερμίδες: 101 kcal
  • Πρωτεΐνη: 2,4 g
  • Υδατάνθρακες: 3,4 g
  • Συνολικά λιπαρά: 9,5 g
  • Σάκχαρα: 0

Τα οφέλη του αμυγδαλοβούτυρου

Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε

Το βούτυρο αμυγδάλου είναι πλούσιο σε μία πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών, αλλά ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από οξειδωτική βλάβη και βοηθά στην πρόληψη από τις καρδιακές παθήσεις. Το αμυγδαλοβούτυρο περιέχει 4 mg βιταμίνη Ε ανά μερίδα, το οποίο αντιστοιχεί στο 26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σύμφωνα με τους ειδικούς.

Περιέχει ακόρεστα λιπαρά

Το αμυγδαλοβούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς, βοηθά στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Επίσης, λόγω των «καλών» λιπαρών που περιέχει το βούτυρο αμυγδάλου παρατείνει την αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα να μένετε χορτάτοι για περισσότεροι ώρα και να μειώνετε τα τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα. Υπό αυτή τη σκοπιά, μπορεί να θεωρηθεί και ένας «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους.

Ισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, τα αμύγδαλα, συνεπώς και το αμυγδαλοβούτυρο, είναι μία εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο πολύ.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Το αμυγδαλοβούτυρο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του εντερικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Τι να προσέξετε

Αποφύγετε το βούτυρο αμυγδάλου εάν έχετε αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς. Επίσης, το αμυγδαλοβούτυρο έχει αρκετές θερμίδες, συνεπώς η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά εάν θέλετε να χάσετε βάρος και προσέχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στη μέρα.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved