Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως αργά βραδινό κάθε βράδυ

Τελικά πόσο κακό είναι να τρως αργά το βράδυ;

Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως αργά βραδινό κάθε βράδυ

Πόσο κακό είναι τελικά το βραδινό τσιμπολόγημα; 

Bigstock

Έρευνα του International Food Information Council το 2021 έδειξε ότι πάνω από το 60% των ενηλίκων στης Ηνωμένες Πολιτείες τρώνε το βραδινό τους ή διάφορα σνακ μετά τις 8 το βράδυ.

Τα τσιμπολογήματα τις βραδινές ώρες δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι λόγοι ποικίλουν. Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα ντουλάπια της κουζίνα ή το ψυγείο γιατί νιώθουν πείνα, βαρεμάρα, στρες. Είναι τελικά αυτό τόσο κακό; Όπως καθετί σε αυτή τη ζωή, υπάρχουν αρνητικά και θετικά. Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς ποιότητα, η ποσότητα και ώρα που καταναλώνεις το βραδινό σου έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία σου.

snack-ttaksidi-diakopwn.jpg

Τα οφέλη του να τρως αργά το βράδυ

Προσφέρει στον οργανισμό σου ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά

Προϋπόθεση βέβαια είναι να επιλέγεις τροφές υγιεινές και υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το γιαούρτι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι επίσης απαραίτητες για την ανάρρωση και των μυών όσο ξεκουράζεσαι.

Κοιμάσαι καλύτερα

Ένα ελαφρύ σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας που ίσως νιώθεις. Προτίμησε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να παράγει τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τον ύπνο σεροτονίνη και μελατονίνη, σύμφωνα με άρθρο του 2018.

Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ με τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα όλη τη νύχτα.

Ιδανικά προτίμησε σνακ που συνδυάζουν πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ένα μήλο με βούτυρο ξηρών καρπών ή τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο.

Portrait of middle-aged woman eating yoghurt

Μειονεκτήματα του να τρως αργά το βράδυ

Πεπτικές διαταραχές

Σύμφωνα με άρθρο του 2020 στο International Journal of Environmental Research and Public Health το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και καούρα. Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων φαγητών και προτιμήστε τροφές ελαφριές και εύπεπτες.

Διαταραχές στον ύπνο

Έρευνα του 2020 αναφέρει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητα τροφών πλούσια σε ζάχαρη κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει το μοτίβο του ύπνου σου με αποτέλεσμα να ξυπνάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αύξηση βάρους

Το τελευταίο αυτό τσιμπολόγημα της ημέρας είναι ένας επιπλέον αριθμός θερμίδων και εάν δεν προσέξεις τι και πόσο καταναλώνεις, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved