Μαμά και διατροφή: Τα καλύτερα λαχανικά για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Ποια λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;

Μαμά και διατροφή: Τα καλύτερα λαχανικά για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της  δυσκοιλιότητας. 

Bigstock

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα και ένας από τους λόγους είναι η ότι πιθανά ακολουθούν μία διατροφή χωρίς την επαρκή πρόσληψη σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία και την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν ή να βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές είναι και τα λαχανικά, τα οποία έτσι και αλλιώς θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό. Παρακάτω αυτά που θεωρούνται καλύτερη πηγή φυτικών ινών.

Αρακάς

Αρχικά να πούμε ότι ο αρακάς συγκαταλέγεται στα λαχανικά και όχι στα όσπρια όπως νομίζουν πολλοί. Ένα φλιτζάνι έχει 9 γραμμάρια φυτικών ινών το οποίο αντιστοιχεί στο 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αγκινάρες

Σκληρές από έξω και μαλακές στο εσωτερικό τους, οι αγκινάρες δεν είναι μόνο ένα νόστιμο συνοδευτικό και ορεκτικό, αλλά και ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μία αγκινάρα μεσαίου μεγέθους περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών ή αλλιώς το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι θρεπτικό και πολύ υγιεινό. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο έχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην πέψη, δοκιμάστε το εξής: Ψιλοκόψτε το μπρόκολο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 90 λεπτά πριν το μαγείρεμα. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται μία ισχυρή φυτική ουσία γνωστή ως σουλφοραφάνη, σύμφωνα με μια δημοσίευση του 2018 Journal of Agricultural and Food Chemistry. Η σουλφοραφάνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της υπερανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο και στην προστασία των λεπτών εντέρων από το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα.

Λαχανάκι Βρυξελλών

Το λαχανάκι Βρυξελλών ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και η κατανάλωσή του ενισχύει την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν λαχανικά ό πως το μπρόκολο και το λαχανάκι Βρυξελλών κάνουν τις κενώσεις πιο μαλακές και η κατανάλωσή τους βοηθά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2023, έδειξε επίσης ότι το λαχανάκι Βρυξελλών έχει έναν μεγάλο αριθμό από ωφέλιμα μικρόβια τα οποία βελτιώνουν την πέψη.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved