Μόνιμη κόπωση και υπνηλία: Αίτια και τι να κάνετε

Ποια τα αίτια της μόνιμης κόπωσης και υπνηλίας και τι να κάνετε.

Μόνιμη κόπωση και υπνηλία: Αίτια και τι να κάνετε

Γιατί νιώθετε υπνηλία όλη την ώρα; Πιθανές αιτίες και αντιμετώπιση

Bigstock

Η μόνιμη υπνηλία περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία αισθάνεστε έντονα συμπτώματα κόπωσης και εξάντλησης. Επηρεάζει περίπου το 18% των ανθρώπων και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Συμπτώματα μόνιμης υπνηλίας

Εκτός από την μόνιμη κούραση και την υπνηλία η συγκεκριμένη κατάσταση συνοδεύεται και από ορισμένα ακόμα συμπτώματα όπως:

  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Κακή διάθεση
  • Γνωστική δυσλειτουργία
  • Κυκλοθυμία και συναισθήματα θυμού

Τι προκαλεί τη μόνιμη υπνηλία

Η μόνιμη υπνηλία είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με μία πληθώρα προβλημάτων υγείας ή με διαταραχές ύπνου οι οποίες μειώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Αποφρακτική υπνική άπνοια

Εάν ροχαλίζετε, ξυπνάτε λαχανιασμένοι ή αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν ύπνο διάρκειας επτά ή οκτώ ώρες, είναι πιθανό να έχει αποφρακτική υπνική άπνοια. Πρόκειται για μία διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από την απόφραξη του αεραγωγού το βράδυ, προκαλώντας σύντομη διακοπή της αναπνοής.

Αϋπνία

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου ή και να κοιμηθούν ξανά εάν ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αυπνία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και να έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μία σπάνια διαταραχή και εντοπίζεται περίπου σε 1 στους 2.000 ανθρώπους. Τα άτομα με ναρκοληψία έχουν ανεπάρκεια σε έναν νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται ορεξίνη, που μερικές φορές αναφέρεται και ως υποκρετίνη. Αυτή η ανεπάρκεια προκαλεί προβλήματα στην ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και προκαλεί σοβαρό EDS.

Προβλήματα στον κιρκάδιο ρυθμό

Όταν το βιολογικό ρολόι του σώματος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να συγχρονιστεί στο περιβάλλον, παρατηρούνται επιπτώσεις και στον ύπνο. Η εργασία σε βάρδιες είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες προβλημάτων στον κιρκάδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, τα άτομα που εργάζονται όλη τη νύχτα είναι πιθανό να έχουν μόνιμη υπνηλία επειδή το να είναι ξύπνιοι όλη τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση εσωτερικά ως προς την ώρα της ημέρας.

Παραϋπνίες

Ως παραϋπνίες χαρακτηρίζονται οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές ή εμπειρίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε αυτές συγκαταλέγονται η υπνοβασία, οι εφιάλτες και πολλά άλλα τα οποία προκαλούν μόνιμη υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σύνδρομο ανήσυχων άκρων

Το σύνδρομο ανήσυχων άκρων είναι μία διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη επιθυθμία για κίνηση των άκρων και ιδιαίτερα των ποδιών. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα τις βραδινές ώρες και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

Αντιμετώπιση μόνιμης υπνηλίας

Η αντιμετώπιση της μόνιμης υπνηλίας και κόπωσης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που την προκαλεί. Για παράδειγμα, στα άτομα με υπνική άπνοια, συνίσταται η χρήση κατάλληλης μηχανής που μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση της αναπνοής. Η αϋπνία, η ναρκοληψία και οι διαταραχές κιρκάδιου ρυθμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Γενικά, εάν έχετε παρατηρήσει διαταραχές ύπνου ή νιώθετε μόνιμη υπνηλία και κόπωση καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να βρείτε πρώτα την αιτία και έπειτα τον σωστότερο τρόπο αντιμετώπισης.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved