Μαμά και διατροφή: Γιατί ο κουρκουμάς θεωρείται super food;

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά έχουν αποτελέσει και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης. 

Μαμά και διατροφή: Γιατί ο κουρκουμάς θεωρείται super food;

Ο κουρκουμάς έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και αξίζει μάι θέση στη διατροφή σας.

Bigstock

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που μοιάζει λίγο με το τζίντζερ, αλλά ξεχωρίζει για το πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα του. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ανατολίτικη κουζίνα.

Τα τελευταία χρόνια ο κουρκουμάς έχει αποκτήσει τη φήμη του super food. Λέγεται ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, στην καταπολέμηση της ακμής ή ακόμα και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τι ισχύει και τι όχι;

Κουρκουμάς και κατάθλιψη

Ο κουρκουμάς περιέχει συστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία του οργανισμού. Το πιο γνωστό είναι η κουρκουμίνη. Ερευνητές αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και ενισχύει τη δράση των αντικαταθλιπτικών. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα και απαιτείται ακόμα περισσότερη διερεύνηση για να υπάρξει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Βοηθά ο κουρκουμάς στην πρόληψη του διαβήτη;

Η κουρκουμίνη καταπολεμά τις φλεγμονές και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά, με αποτέλεσμα ο κουρκουμάς να θεωρείται εν δυνάμει «σύμμαχος» στην πρόληψη ή και την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 240 ενήλικες με προδιάθεση στον διαβήτη και οι οποίοι έπαιρναν συμπλήρωμα κουρκουμά για εννέα μήνες, μείωσαν τις πιθανότητές για να εμφανίσουν διαβήτη.

kourkoumas-peirama-gia-paidia.jpg

Αντιμτωπίστε τις ιώσεις με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς καταπολεμά τις ιώσεις για αυτό και τα τσάι με κουρκουμά είναι πολύ δημοφιλή την περίοδο των ιώσεων. Η κουρκουμίνη βοηθά στην αντιμετώπιση των ιώσεων, του έρπη και γενικά των λοιμώξεων.

Κουρκουμάς και προεμμηνοροϊκό σύνδρομο

Πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες επί τρεις συνεχόμενους μήνες έδειξε ότι το συμπλήρωμα με κουρκουμίνη βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου.

Κουρκουμάς και χοληστερόλη

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τις τιμές της κακής χοληστερόλης, ενώ άλλοι ότι δεν έχει καμία επίδραση.

Ανακουφίζει ο κουρκουμάς από τα συμπτώματα της αρθρίτιδα

Ο κουρκουμάς ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις, την δυσκαμψία και τις φλεγμονές. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες για να ενταχθεί ο κουρκουμάς στα πλαίσια της θεραπείας για την αρθρίτιδα.

Κουρκουμάς και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Κάποιες πρώτες έρευνες φαίνονται ελπιδοφόρες για τη χρήση του κουρκουμά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως είναι ο κοιλιακός πόνος.

Κουρκουμάς και πονοκέφαλος

Όπως και το τζίντζερ έτσι και ο κουρκουμάς θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και ειδικά της ημικρανίας. Αν και πολλοί έχουν καταφύγει στα ροφήματα με κουρκουμά για να ανακουφιστούν από τον πονοκέφαλο, τα επιστημονικά δεδομένα για την επίδραση του κουρκουμά στον πονοκέφαλο είναι ελάχιστα.

Βοηθούν τα προϊόντα με κουρκουμά στην καταπολέμηση της ακμής;

Ο κουρκουμάς φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην αντιμετώπιση της ακμής, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιοι είναι προς το παρόν πολύ λίγα.

Κουρκουμάς και καρκίνος

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, έδειξε ότι ο κουρκουμάς σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, βοήθησε τα αποτοξινωτικά ένζυμα να λειτουργούν καλύτερα κ.α. Αυτή η διαπίστωση, ωστόσο, δεν είναι αρκετή, για να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο κουρκουμάς βοηθά στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως να παρεμβαίνει και στην δράση των χημειοθεραπειών.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved