Μαμά, ο χρόνος σου είναι πολύτιμος

Έχεις 24 ώρες κάθε μέρα, αλλά με κάποιο τρόπο περνούν χωρίς να κάνεις τίποτε για τον εαυτό σου.

Μαμά, ο χρόνος σου είναι πολύτιμος

Αυτοφροντίδα μαμάς

Bigstock

Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα και εσύ πρέπει να ζήσεις την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό και το κάθε δευτερόλεπτο μαζί τους.

Σίγουρα έχεις ακούσει εκατομμύρια φορές αυτή τη φράση, έτσι δεν είναι; Τα άπλυτα ρούχα, τα άπλυτα πιάτα, το βρώμικο πάτωμα - όλα μπορούν να περιμένουν.

Αυτά τα μικροσκοπικά μωράκια είναι πολύτιμα και οι μέρες περνούν γρήγορα. Πρέπει να περάσεις χρόνο με τα παιδιά σου, να εκτιμήσεις αυτές τις στιγμές πριν φύγουν.

Και έχουν δίκιο όσοι το λένε - οι μέρες περνούν γρήγορα. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Με ένα βλεφάρισμα και έχουν ψηλώσει ακόμη περισσότερο, έχουν κατακτήσει έναν ακόμη στόχο. Αυτές οι στιγμές είναι πολύτιμες.

Αλλά ξέρεις τι άλλο είναι επίσης πολύτιμο; Ο χρόνος σου!

Έχεις 24 ώρες κάθε μέρα, αλλά με κάποιο τρόπο περνούν χωρίς να κάνεις τίποτε για τον εαυτό σου. Τα πρωινά είναι γεμάτα με χάος: ετοιμάζεις πρωινό, κολατσιό, γεμίζεις παγούρια με νερό και φωνάζεις να βάλουν παπούτσια. Τα απογεύματά σου είναι γεμάτα με δρομολόγια και δραστηριότητες. Τα βράδια σου είναι γεμάτα με μαγειρέματα, παραμύθια και αγκαλιές.

Και αυτά είναι μόνο τα πράγματα που κάνεις για τα παιδιά σου. Δεν βάζουμε μέσα τον χρόνο που περνάς στο γραφείο, στο σουπερμάρκετ, στα ραντεβού με τους γιατρούς, το σιδέρωμα και η λίστα συνεχίζεται. Οι μέρες που θέλεις να αφιερώσεις στην «αυτοφροντίδα» σου, κάνουν περίπατο πριν καλά καλά τις σκεφτείς.

Το κερασάκι στην τούρτα; Σε όλα τα παραπάνω δηλαδή; Το διαδίκτυο θέλει όλα τα παραπάνω που κάνεις να τα λαμβάνεις ως... selfcare aka αυτοφροντίδα.

Έκανες μπάνιο σήμερα; Αυτοφροντίδα.

Απόλαυσες το πρωινό σου γεύμα; Αυτοφροντίδα.

Πήγες στην ώρα σου για ύπνο; Αυτοφροντίδα.

aytofrontida-mamas.jpg

Σίγουρα, αυτά τα πράγματα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Είναι σημαντικό να είσαι καθαρή, να τρως καλά και φυσικά να κοιμάσαι πολύ. Αλλά αυτοφροντίδα; Σίγουρα όχι. Όλα αυτά δεν είναι αυτοφροντίδα. Είναι πράγματα που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη.

Αυτοφροντίδα είναι να μπορείς να βουλιάξεις μέσα στην μπανιέρα σου για μια ώρα, χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς, όσο διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο και πίνεις ένα ποτήρι κρασί. Αυτοφροντίδα είναι να μπορείς να πιείς έναν κρύο καφέ καθώς πηγαίνεις στο κομμωτήριο να φτιάξεις τα μαλλιά σου. Αυτοφροντίδα είναι ένα απόγευμα στο σινεμά με τον σύζυγό σου, τρώγοντας μια μεγάλη συσκευασία πατατάκια και πίνοντας ένα XL αναψυκτικό. Αυτοφροντίδα είναι να μπορείς να δεις 5 επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά. Αυτοφροντίδα είναι η άσκηση στο γυμναστήριο.

Αυτοφροντίδα σημαίνει να ικανοποιείς και τις δικές σου ανάγκες και να θυμάσαι ότι πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου στην κορυφή της λίστας με τις υποχρεώσεις. Για να μπορέσει μια μητέρα να γεμίσει το ποτήρι των παιδιών της, θα πρέπει να έχει γεμίσει το δικό της πρώτα. Η ευτυχία της μαμάς είναι σημαντική και για την ευτυχία των παιδιών. Αυτό και μόνο θα σε κάνει καλύτερη μαμά.

Αυτό που λένε συνήθως οι απ' έξω για τα παιδιά σου; Ε... αυτό ισχύει και για εσένα.

Βρες χρόνο λοιπόν πριν τα χρόνια περάσουν και αρχίσεις να αναρωτιέσαι ποια είσαι χωρίς τα παιδιά σου. Επένδυσε στην υγεία σου. Την ψυχική και πνευματική σου υγεία. Βάλε σε προτεραιότητα τις σχέσεις με τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου: σύζυγο, γονείς, αδέρφια, φίλους.

Έχεις αξία, μαμά. Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα στη λίστα των καθημερινών σου υποχρεώσεων, επειδή τα χρόνια είναι πολύτιμα και σίγουρα ναι, περνάνε γρήγορα.

*ελεύθερη μετάφραση
πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved