Μαμά και διατροφή: Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί χυμοί για απώλεια βάρους και όχι μόνο

Τι να προσέξετε στους χυμούς που καταναλώνετε στην καθημερινότητά σας;

Μαμά και διατροφή: Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί χυμοί για απώλεια βάρους και όχι μόνο

Οι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, έχουν ωστόσο χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Bigstock

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μία ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από σκέτα μπορείτε να τα καταναλώσετε σε χυμούς, smoothies, ροφήματα που όσο νόστιμα, δροσιστικά και δελεαστικά και αν σας φαίνονται, δεν έχουν πάνα την ίδια διατροφική αξία με τα φρεσκοκομμένα φρούτα.

Είναι οι χυμοί φρούτων υγιεινοί;

Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση χυμών σε σχέση με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικά έχει θετικά και αρνητικά. Για παράδειγμα, στα θετικά συγκαταλέγεται ότι οι χυμοί έχουν τα ίδια μέταλλα και βιταμίνες που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ στα αρνητικά ότι υστερούν σε φυτικές ίνες λόγω της επεξεργασίας. Επίσης, ένα φλιτζάνι χυμό αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φρούτο, το οποίο σημαίνει ότι καταναλώνετε παραπάνω θερμίδες χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Πώς να επιλέξετε χυμό φρούτων

Δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε τους χυμούς από την καθημερινή σας διατροφή, ωστόσο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα καλό είναι η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο και η επιλογή τους με προσοχή.

Παρακάτω μεριά tips για να επιλέξετε τους πιο υγιεινούς χυμούς φρούτων.

Επιλέξτε τον 100% χυμό. Ελέγξτε την ετικέτα των προϊόντων την περιεκτικότητα του ροφήματος σε χυμό φρούτων. Οι χυμοί που αναγράφουν το 100% φυσικός χυμός θα πρέπει να περιέχουν μόνο φρούτα και καθόλου συντηρητικά και πρόσθετα σάχκαρα.

Προσοχή στον χαρακτηρισμό. Ο χαρακτηρισμός του κάθε προϊόντος υποδηλώνει και τη σύστασή του. Για παράδειγμα τα ροφήματα κοκτέιλ, νέκταρ συνήθως περιέχουν ζάχαρη και δεν είναι 100% φυσικοί χυμοί.

Ελέγξτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το CDC συμβουλεύει τους ενήλικες η ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% των θερμίδων που καταναλώνουν καθημερινά.

Προτιμήστε τους σπιτικούς χυμούς. Σίγουρα οι σπιτικοί χυμοί είναι μία πολύ πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Επίσης τα φρούτα είναι φρέσκα και σίγουρα πιο υγιεινά.

Χυμός Vs ωμά φρούτα

Πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι η κατανάλωση φρούτων είναι καλύτερη από την κατανάλωση χυμών για συγκεκριμένους λόγους.

  • Είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των μερίδων. Μισό φλιτζάνι χυμός περιέχει σχεδόν τα συστατικά που περιέχει και ένα φρούτο. Υστερεί, ωστόσο, σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και ασβέστιο. Είναι σημαντικό συνεπώς να ελέγχετε την ποσότητα που καταναλώνετε.
  • Τα φρούτα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης διαφοροποιείται στα τρόφιμα ανάλογα με το πώς επιδρούν στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα φρούτα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ότι οι χυμοί το οποίο σημαίνει ότι αυξάνει σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα παρατείνει και το αίσθημα του κορεσμού.
  • Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες. Τα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου και την εύρυθμη λειτουργία του εντερικού συστήματος.

Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί χυμοί;

Η διατροφική αξία των χυμών εξαρτάται από τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν. Γενικά προτείνεται η κατανάλωση φρούτων διαφόρων χρώματα καθώς το κάθε χρώμα υποδεικνύει τη σύσταση του σε θρεπτικά συστατικά.

Οι πιο υγιεινοί χυμοί είναι:

  • Χυμός μήλου: Περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο. Τα 100 ml έχουν 48 θερμίδες και 10,1 g σάκχαρα.
  • Χυμός καρότου: Περιέχει βιταμίνη Α, Ε και Κ. Τα 100 ml έχουν 40 θερμίδες και 3,9 g σάκχαρα.
  • Χυμός cranberry: Περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο. Τα 100 ml έχουν 32 θερμίδες και 3,4 g σάκχαρα.
  • Χυμός σταφύλι: Περιέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο. Τα 100 ml έχουν 66 θερμίδες και 14,2 g σάκχαρα.
  • Χυμός ανανά: Περιέχει βιταμίνη C, φολικό οξύ και σελήνιο. Τα 100 ml έχουν 53 θερμίδες και 9,9 g σάκχαρα.
  • Χυμός φράουλα: Περιέχει βιταμίνη Α, C, E και Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Τα 100 ml έχουν 38 θερμίδες και 7,7 g σάκχαρα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved