Βιταμίνη D: Βοηθά στην απώλεια βάρους;

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D στην απώλεια βάρους; 

Βιταμίνη D: Βοηθά στην απώλεια βάρους;

Γυναίκα κρατά χαμογελά κοιτάζοντας το ντοματίνι στο πιάτο.

Bigstock

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν επιπλέον λόγους να ενδιαφέρονται για τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

«Τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σε σύγκριση με άτομα κανονικού βάρους», λέει η Anne McTiernan, MD, PhD , καθηγήτρια στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson και συγγραφέας του Starved: A Nutrition Doctor's Journey from Empty to Full η οποία έχει κάνει έρευνα για τη βιταμίνη D και την απώλεια βάρους.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Medicina υποστηρίζει ότι ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είναι αιτία παχυσαρκίας, υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το υπερβολικό λίπος, το συκώτι και η μυϊκή μάζα εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση, λέει η Anne McTiernan, είναι ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί να εκτίθενται λιγότερι στον ήλιο και επομένως έχουν χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D.

Ένας ακόμη παράγοντας θα μπορούσε να είναι η διατροφή. «Η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα είναι πολύ συχνή σε άτομα που χαρακτηρίζονται παχύσαρκα, πιθανώς λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών», σημειώνει ο Simone Perna, PhD, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, ο οποίος έχει κάνει έρευνα για τη βιταμίνη D και την απώλεια βάρους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι ερευνητές εξετάζουν εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

3911b8d0-vitamini-d.jpg

Μπορεί η αύξηση της βιταμίνης D να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να πουν με βεβαιότητα εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλλουν στην απώλεια κιλών γι΄αυτό και συνεχίζουν να το διερευνούν.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 στο The American Journal of Clinical Nutrition , 218 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D, έχασαν περισσότερο βάρος. Ειδικότερα, οι συμμετέχουσες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, το οποίο περιλάμβανε εκτός από μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και άσκηση. Οι ερευνητές, ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της μεγαλύτερης απώλειας βάρους.

«Η βιταμίνη D έχει άμεσο ρόλο στην καταστολή της παραθυρεοειδούς ορμόνης , η οποία προωθεί και πυροδοτεί τη συσσώρευση λίπους στον λιπώδη ιστό», εκτιμά ο Δρ Perna.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική ακόμα και έμμεσα για το βάρος. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατόπιν ιατρικής συνταγής συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Με πληροφορίες από το everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved