Αντιμετωπίστε το φούσκωμα με σωστή διατροφή

Αν ταλαιπωρείστε από έντονο πρήξιμο ή φούσκωμα ακολουθείστε την κατάλληλη διατροφή. 

Αντιμετωπίστε το φούσκωμα με σωστή διατροφή

Γυναίκα είναι ξαπλωμένη στον καναπέ και πιάνει την κοιλιά της.

Το φούσκωμα προκαλείται συνήθως λόγω διαταραχών του γαστρεντερικού ή υπερβολικής παραγωγής αερίων στο στομάχι. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις στομαχικές ενοχλήσεις, όπως το φούσκωμα, είναι να εντοπίσετε τι τις προκαλούν.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, οι αιτίες πίσω από αυτό μπορεί να είναι πολλές συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής, του στρες αλλά και άλλων διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Διατροφικές αλλαγές

Περιορίστε την κατανάλωση λακτόζης

Η λακτόζη αποτελεί μία μορφή δισακχαρίτη που για να διασπαστεί και να απορροφηθεί απαιτεί την παρουσία του ενζύμου λακτάση. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς τα επίπεδα και η ενεργότητα της λακτάσης είναι μειωμένα στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα, αέρια ακόμα και διάρροιες. Το γιαούρτι και τα τυριά περιέχουν φυσικά χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης και είναι συνήθως καλύτερα ανεκτά, ενώ αν θέλετε να καταναλώνετε γάλα προτιμήστε γάλα ελεύθερο λακτόζης.

fouskoma-stin-periodo.jpg

Γυναίκα πιάνει την κοιλιά της με τα δυο της χέρια.

Bigstock

Μειώστε την κατανάλωση νατρίου

Το νάτριο αποτελεί ένα απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για τον οργανισμό και οι ημερήσιες ανάγκες για τους ενήλικες ανέρχονται σε περίπου 2300mg νατρίου ημερησίως. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, να εντείνει το αίσθημα φουσκώματος και αργότερα να συμβάλει και σε άλλα προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να περιορίζουμε την προσθήκη άλατος στο φαγητό, καθώς το νάτριο υπάρχει ήδη σε μεγάλες ποσότητες σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (ως συντηρητικό και βελτιωτικό της γεύσης) αλλά και φυσικά σε τρόφιμα (όπως λαχανικά, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά).

Στοπ στο φούσκωμα με κατάλληλη διατροφή

Αν υποφέρετε κι εσείς από συνεχή φουσκώματα, δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις διατροφικές συμβουλές που έδωσε ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Πρ. Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, στην εκπομπή του ΑΝΤ- 1 « Υγεία Πάνω Απ΄όλα» και τη Φωτεινή Γεωργίου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved