Πασχαλινοί διατροφικοί πειρασμοί και πώς θα τους απολαύσετε χωρίς τύψεις

Διατροφή για το Πάσχα: Συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι και για τις μερίδες των πασχαλινών τροφών.

Πασχαλινοί διατροφικοί πειρασμοί και πώς θα τους απολαύσετε χωρίς τύψεις

Διακόσμηση τραπεζιού με πασχαλινό πρωινό

Bigstock

Πολλοί πειρασμοί! Δοκιμαστήκαμε και δοκιμάσαμε τα όρια μας με το φαγητό. Γεύσεις πολλές, μυρωδιές και ένα σορό γλυκά, πρωταγωνίστησαν στα τραπέζια μας αυτές τις μέρες. Κάθε χρόνο συζητάμε πώς να αποφύγουμε τους διατροφικούς πειρασμούς. Φέτος θα πούμε για το πώς μπορούμε να τα γευτούμε μέχρι την τελευταία πιρουνιά και μάλιστα χωρίς να μας επιβαρύνουν!

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι στο σπίτι θα έχουμε σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, κουλουράκια και πολλά ακόμη που έμειναν μετά το τραπέζι του Πάσχα.

Καλό είναι να τα αξιοποιήσουμε ώστε να μην μας επιβαρύνουν αλλά αντιθέτως να μας φανούν και ωφέλιμα.

Πασχαλινά γλυκά - Ενδεικτικές μερίδες

Γονείς με τα παιδιά τους βάφουν πασχαλινά αυγά.

Bigstock

Πριν αναφέρουμε τους τρόπους που μπορούμε να τα καταναλώσουμε, θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις μερίδες που είναι προς ατομική κατανάλωση σε αυτά τα τρόφιμα:

  • Τσουρέκια: 60-80γρ
  • Σοκολάτα:15-25γρ (ζητήστε μαύρη σοκολάτα από τους νονούς για τα αυγά)
  • Κουλουράκια: 1 με 2 κουλουράκια ανάλογα με το μέγεθος
  • Αρνάκι, κατσικάκι, μοσχάρι, χοιρινό με το λίπος: 120-150γρ.
  • Πασχαλινά αυγά: 1-2 αυγά σαν σνακ ή γεύμα

*να πούμε σε αυτό το σημείο ότι δεν τα τρώμε όλα μαζί αλλά προσπαθούμε μέσα στις μέρες που ακολουθούν να αξιοποιήσουμε τρόφιμα από το Πασχαλινό τραπέζι.

Με τι να συνοδεύσουμε την κάθε πασχαλινή λιχουδιά

sintagi-gia-tsoureki-afrato.jpg

Τσουρέκι σπιτικό, αφράτο και με «κλωστές»

Bigstock

Τσουρέκι: μπορούμε να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή το ποτήρι γάλα στο πρωινό. Μπορούμε να κάνουμε αυγόφετες αλλά αντί για ψωμί να χρησιμοποιήσουμε μια λεπτή στρώση τσουρέκι και να ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι στολίζουμε με 1κ.γλ. ταχίνι ή βούτυρο ξηρών καρπών ή 1κ.γλ. μέλι και κανέλα. Το τσουρέκι επίσης μπορούμε να το κόψουμε σε πολλές φέτες και να ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει σαν παξιμάδι, οπότε πάλι μπορούμε να συνοδεύσουμε τον καφέ μας.

Σοκολάτα: μπορούμε να κάνουμε ένα ωραίο υγιεινό κέικ με μπανάνα, αλεύρι, αυγά, ελαιόλαδο και τη σοκολάτα να την κόψουμε σε κομματάκια μέσα. Μπορούμε να τη λιώσουμε και να εμβαπτίσουμε μέσα φράουλες ή μπανάνες ή φέτες πορτοκάλι.

Κουλουράκια: τα κουλουράκια μπορούμε να τα τρίψουμε στο μπλέντερ και να τα χρησιμοποιήσουμε για βάση σε ένα ωραίο υγιεινό cheese cake. Η βάση θα είναι τα κουλουράκια τα οποία θα τα βρέξουμε με λίγο γάλα ή ίσως και λίγο καφέ. Η κρέμα του θα έχει τυρί κρέμα light, λίγο γιαούρτι, λίγο στέβια, λίγο λεμόνι και η μαρμελάδα μπορεί να είναι μια σάλτσα φρούτων του δάσους που έχουμε φτιάξει με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους και λίγο στέβια. Επίσης μπορούμε σε ένα βάζο να τρίψουμε σε μικρά κομμάτια τα κουλουράκια και να τα ανακατέψουμε με λίγο βρώμη και ξηρούς καρπούς. Αυτό το μίγμα μπορούμε να το έχουμε σαν απογευματινό σνακ μαζί με το γιαούρτι μας.

Το κρέας που έχει μείνει από το πασχαλινό τραπέζι μπορούμε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς και τοστ ή μπορούμε σε πράσινες σαλάτες, αρκεί να αφαιρέσουμε το λίπος.

Πασχαλινά αυγά: Τα αυγά είναι ιδανικά καθώς προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Το εύκολο είναι να τα κόψουμε μέσα σε πράσινες σαλάτες ή σε πατατοσαλάτα μαζί με κάπαρη που είναι πολύ αντιοξειδωτική, καρότο, κρεμμύδι, μαϊντανό. Με τα βρασμένα αυγά όμως μπορούμε να κάνουμε μια πολύ νόστιμη μαγιονέζα light την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε με το γεύμα μας ή με τα σάντουιτς. Για την ελαφριά μαγιονέζα θα χρειαστείτε 2 αυγά, 100γρ γιαούρτι στραγγιστό, χυμό από μισό λεμόνι, λίγο αλάτι. Αλέθετε όλα τα υλικά μαζί και το βάζετε σε βαζάκι στο ψυγείο.

Μην ξεχνάτε πως σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής χωράνε όλα τα τρόφιμα πάντα όμως με μέτρο στην ποσότητα και τη συχνότητα.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved