Δέκα παράγοντες που αυξάνουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Τι προκαλεί την αύξηση του κοιλιακού λίπους;

Δέκα παράγοντες που αυξάνουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς
Bigstock

Η διατήρηση του σωματικού βάρους και λίπους στα φυσιολογικά επίπεδα είναι σημαντικό για την υγεία του οργανισμού.

Τo είδος του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να επηρεάσει την υγεία με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα λέγεται υποδόριο κοιλιακό λίπος είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία και ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα στρώμα προστασίας για τα όργανα της περιοχής, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.

Εκτός από το υποδόριο υπάρχει και το σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς και έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράγοντες που αυξάνουν το κοιλιακό λίπος

Η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Και δεν είναι μόνο οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα μπισκότα. Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν επίσης πολλά δημητριακά, γιαούρτια με γεύσεις, μπάρες δημητριακών, χυμοί και αναψυκτικά.

Για αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με τα συστατικά στα προϊόντα που αγοράζετε, να περιορίσετε την κατανάλωση αναψυκτικών και έτοιμων χυμών και να προτιμάτε τα σπιτικά και χωρίς συντηρητικά σνακ.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ

Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αντιθέτως. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με παθήσεις του συκωτιού, αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης πολλά αλκοολούχα ροφήματα όπως τα cocktails έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που επίσης οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

gunaika-alkool.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Sophia Sideri

Η κατανάλωση τροφών πλούσια σε κακά λιπαρά

Τα trans λιπαρά είναι από τα πιο ανθυγιεινά λιπαρά και υπάρχουν σε συσκευασμένα τρόφιμα και σνακ. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποιους τύπους καρκίνου και άλλες παθήσεις.

Η καθιστική ζωή και η σωματική αδράνεια

Έρευνα έχει δείξει ότι άτομα που κάθονται για πάνω από 8 ώρες την ημέρα έχουν 62% αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κάθονται τις μισές ώρες. Επίσης, άλλη έρευνα έδειξε ότι στους συμμετέχοντες που έκαναν αερόβια άσκηση για έναν χρόνο αφού πρώτα έχασαν κιλά, τοπ κοιλιακό λίπος δεν αυξήθηκε μακροπρόθεσμα, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έκαναν, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση 25-38%.

Η ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης

Μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια βάρους και μειώνει τις πιθανότητες για αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα, παρατείνοντας την αίσθηση κορεσμού, καθώς η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Επίσης, η πρωτεΐνη ενισχύει την ανάπτυξη και την υγεία των μυών.

Εμμηνόπαυση

Η αύξηση του κοιλιακού λίπους στην εμμηνόπαυση είναι αρκετά συνήθης.

Στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά. Αν και η κάθε γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει διαφορετικές αλλαγές στο σώμα της, η συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι μία από τις πιο συνήθεις.

Άγχος και κορτιζόλη

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε υπερβολικά αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης και τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Επίσης, μπορεί αν επηρεάσει άλλες συμπεριφορές και συνήθειες οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους όπως για παράδειγμα η έλλειψη ύπνου και η σωματική αδράνεια.

Χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών

Κάποια είδη φυτικών ινών παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού και ρυθμίζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αντίθετα μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Γονίδια

Τα γονίδια φαίνεται να παίζουν επίσης κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και τη συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Ανεπαρκής ύπνος

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο με την αύξηση βάρους, συνεπώς και την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί. Για παράδειγμα, αυτοί που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες μέσα στη μέρα είναι πιο πιθανό να επιλέξουν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντίθετα, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved