Μαμά και διατροφή: Τι προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι εκτός από ορισμένες τροφές

Εκτός από ορισμένες τροφές που προκαλούν πρήξιμο υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που το επιδεινώνουν.

Μαμά και διατροφή: Τι προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι εκτός από ορισμένες τροφές
Bigstock

Η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μη νιώθετε φούσκωμα στο στομάχι. Δεν είναι όμως το μόνο πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει.

Τρώτε αργά

Το πώς τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε. «Όταν τρώτε γρήγορα, καταπίνετε περισσότερο αέρα, γεγονός που συμβάλλει στο φούσκωμα», εξηγεί η Jessica Cording , RD, συγγραφέας του The Little Book of Game Changers . Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε αργά και να μασάτε τις τροφές πιο προσεκτικά. Θυμηθείτε: Είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας.

fouskoma-stin-koilia1.jpg

Περιορίστε τους υδατάνθρακες

Εξίσου σημαντικό είναι να περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων γνωστών ως FODMAPS , οι οποίοι δεν χωνεύονται καλά προκαλώντας έτσι υπερβολικά αέρια και φούσκωμα. Παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP είναι τα αποξηραμένα φρούτα, το κουνουπίδι, το λάχανο και το γάλα.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων στο ελάχιστο, και αντ' αυτού επικεντρωθείτε σε πιο υγιεινές επιλογές. «Επιλέξτε μια σειρά φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων μισού πιάτου με φρούτα ή λαχανικά (ή ένα μείγμα από τα δύο) σε όλα τα γεύματά σας», συμβουλεύει η Samantha Cassetty RD, σύμβουλος της Performance Kitchen και εξηγεί: «Αυτή η στρατηγική σας βοηθά να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου και να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του φουσκώματος από την κατακράτηση νερού» Είναι επίσης μια καλή στρατηγική για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

fouskoma.jpg

Αποφύγετε τα αναψυκτικά

«Όταν πίνετε ανθρακούχα ποτά, όπως σόδα ή cola οι φυσαλίδες μπορεί να παγιδευτούν στο πεπτικό σας σύστημα και να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι», λέει η Cassetty. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωσή τους στο ελάχιστο.

Επίμονο φούσκωμα

Αν το φούσκωμα δεν υποχωρεί και σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να το διερευνήσετε προκειμένου να διαπιστώσετε αν υποφέρετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αν έχετε κοιλιοκάκη ή κάποια τροφική δυσανεξία.

Με τις υποδείξεις του γιατρού θα ανακουφιστείτε άμεσα καθώς το φούσκωμα θα υποχωρήσει.

Με πληροφορίες από το womenshealthmag.com

DPG Network
Δείτε επίσης